• Kúzelná fyzika

          • Neverili by ste, aká dokáže byť fyzika zábavná. Je lepšie raz vidieť, ako stokrát počuť. V piatok 10. mája nás o tom presvedčil Michal Figura so svojou Kúzelnou fyzikou. Išlo o zábavno-vzdelávacie predstavenie pásma experimentov s fyzikálnou podstatou a často aj s neočakávaným dejom. Žiakom prvého stupňa to pripomínalo vystúpenie kúzelníka, no neskôr zistili, že ide o deje, s ktorými sa pravidelne stretávajú v bežnom živote. Starším žiakom, ktorí už fyziku na škole majú, to pomohlo osvojiť si už nadobudnuté vedomosti a lepšie  spoznať svet očarujúcej fyziky. Ďakujeme a tešíme sa v budúcnosti na ďalšie pokračovanie.

          • Literárna kaviareň Viola

          • Dňa 15. 5. 2024 žiaci 2.A, 3.A a 4.A navštívili Literárnu kaviareň Viola. Na 60 minút sa ocitli v rozprávkovej krajine, kde boli aktívne zapojení do deja rozprávky Kráska a zviera.

          • Deň matiek

          • Deň matiek je sviatok, ktorým vzdávame úctu matkám a materstvu. Je oslavovaný v rôzne dni na mnohých miestach po celom svete a vychádza z rôznych tradícií. Na Slovensku sa Deň matiek oslavuje druhú májovú nedeľu. Deň matiek je pre rodinu dôležitým sviatkom, ktorý sa môže rok čo rok stať nezabudnuteľným zážitkom, a to mnohými spôsobmi. Naši žiaci si pripravili pre svoje mamky krásne predstavenie a prostredníctvom svojich básní, piesní a tanca im vyjadrili svoju lásku a vďaku.

          • MAJÁLES

          • V utorok, 7. mája sa v našej škole konal historicky prvý ples – Majáles. Rozozvučal telocvičňu a pritiahol na tanečný parket 50 žiakov 6. – 9. ročníka. Boli úžasní, zmenili sa na krásne upravené slečny a džentlmenov. Niektorých sme ani nespoznali! Majáles otvorila pani riaditeľka a krásny kultúrny program, v ktorom nám Dorotka Hudáková z 9.A predviedla scénický tanec, vystriedal ju Hip - hop tanečnej skupiny zo Záhrady pohybu a zmes spoločenských tancov dvoch párov tanečnej školy Omega, kde zahviezdila aj Lenka Buzogáňová zo 6.A. Program zaslúžene zožal veľký potlesk divákov. Všetkým účinkujúcim patrí veľké ďakujem!


            Nasledovala výborná slávnostná večera, za ktorú vďačíme našim kuchárkam a nechýbal ani candy bar plný chutných žiackych dobrôt (za tie ďakujeme mamičkám a babičkám). Tanečnú zábavu rozprúdil spoločný belgický tanec a po ňom už tancovaniu, spievaniu a veselej zábavy nebolo konca až do neskorých večerných hodín. Zlatým klincom večera bola bohatá tombola, za ktorú z celého srdca ďakujeme všetkým sponzorom, našim úžasným rodičom, vedeniu školy, učiteľom a kuchárkam. Všetci títo ľudia zdieľali nadšenie z plesu s nami a prispeli mnohými darčekmi.


            Špeciálne obrovské poďakovanie patrí manželom Dobrovičovým, ktorí zabezpečili svetelné efekty, fotostenu a celovečernú foto a video dokumentáciu. Veríme, že týmto majálesom sa začala nová školská tradícia a o rok sa zabavíme zas. Veď žijeme len raz! Fotky budú čoskoro, už sa tešíme. 

          • Konzultačné hodiny

          • Vážení rodičia,

            riaditeľstvo ZŠ s MŠ Lemešany Vás pozýva na konzultačné hodiny, ktoré sa uskutočnia dňa 21.05.2024 v čase od 14:00 - 16:00 h. V tomto čase Vám budú k dispozícii všetci učitelia školy. Na konzultačné hodiny je potrebné sa prihlásiť k jednotlivým vyučujúcim -  prostredníctvom aplikácie Edupage - v časti Prihlásenie/ Ankety.

            Tešíme sa na Vašu účasť!

          • Zbierka MODRÝ GOMBÍK

          • Tento rok sa uskutoční už  18. ročník Zbierky MODRÝ GOMBÍK, ktorá bude prebiehať na našej škole 16. 5. 2024.

            Podporiť zbierku môžete aj  zakúpením si odznaku modrého gombíka v uliciach slovenských miest, zaslaním SMS v tvare "MODRY GOMBIK" na číslo 844 (1 SMS = 3 €) alebo online na stránke www.modrygombik.sk

             Počas 18-tich rokov sa k nám pripojili tisícky slovenských škôl, vďaka ktorým môžeme pomáhať deťom v núdzi po celom svete. Výnos z tohtoročnej zbierky bude venovaný deťom, ktoré žijú v humanitárnych krízach a ich životy sú ohrozené nedostatkom jedla a vody.

            Tak ako gombík na svetri pomáha dieťa chrániť pred chladom, tak aj príspevok do zbierky MODRÝ GOMBÍK má byť symbolickou ochranou v ťažkých chvíľach pre deti v núdzi.

        • Naj športovec
          • Naj športovec

          • Súťaž o Naj športovca školy

             

            Tento mesiac sme si pripomenuli Svetový deň zdravia pohybovou súťažou o Naj športovca školy. Súťaž organizovaná v spolupráci s najstaršími žiakmi našej školy bola rozdelená do štyroch kategórií a prebiehala v telocvični v piatok 26. 4. 2024.  Prekážková dráha zložená z kotúľa, preskoku, futbalu, basketbalu, rovnováhy, preskoku cez švihadlo, prenášania závažia i šplhania na tyči preverila fyzickú kondíciu žiakov. Cieľom súťaže bolo podať čo najlepší výkon a zdolať prekážkovú dráhu za čo najlepší čas. Do akcie sa zapojilo 51 žiakov z prvého aj druhého stupňa. Niektorým sa darilo viac, iným menej. Najväčšie problémy súťažiacim robil šplh na tyči a preskok cez švihadlo, takže vieme, na čo sa máme v telovýchovnom procese zamerať. Výsledky súťaže budú vyhlásené pri koncoročnom oceňovaní v deň vysvedčenia.

          • English star

          • Ako každý rok aj tento školský rok sa na našej škole konala súťaž s názvom ENGLISH STAR. ENGLISHSTAR je medzinárodná súťaž v anglickom jazyku pre žiakov základných škôl a 8.ročných gymnázií. Jej hlavným poslaním je propagovať a popularizovať anglický jazyk ako vyučovací predmet, ale aj zábavnou formou motivovať žiakov k úspešnému riešeniu písomných testov. Žiaci súťažili každý vo svojej kategórii podľa ročníkov. Všetkým súťažiacim držíme palce a veríme, že to bola pre nich ďalšia nová skúsenosť s anglickým jazykom.

          • Pozor, pozor!

          • Aj tento rok sa naša škola prihlásila do projektu Čerstvé hlavičky.

            Podporte nás a hlasujte každý deň za našu školu na stránke www.cerstrvehlavicky.sk

            AKO NA TO :

            1. zadajte www.cerstvehlavicky.sk ,

            2. stlačte chcem hlasovať za školu/škôlku,

            3. zaregistrujte - je potrebné zadať e-mail, číslo telefónu a zadať aktivačný kód, ktorý Vám príde v správe sms,

            4. vyberiete ZŠ s MŠ Lemešany a zahlasujete.

            5. hlasovať je potrebné každý deň - tak zapojte rodičov, susedov, babku, dedka aj kamarátov... po registrácii už nebudú chodiť sms kódy - iba sa prihlásite....

            Vyhrať môžeme ovocie a zeleninu pre žiakov našej základnej školy od septembra 2024.

        • Slávik Slovenska 2024
          • Slávik Slovenska 2024

          • A choc ja maľučka, drobna...“ alebo „Ked som išol...“ sa 17. apríla ozývalo našou školou. To najlepší speváčikovia predvádzali svoje umenie v speve slovenskej ľudovej piesne v súťaži Slávik Slovenska. Bojovali v 2 kategóriách a porota veru mala čo robiť, aby vybrala tých najlepších. Verte, nebolo to ľahké! Toto sú tí najlepší: Dominika Borovská 2.A, Vanesa Orlovská 4.A, Diana Mária Tomčová 1.A, Michaela Nováková 4.A, Adam Vereb 3.A, Jakub Šoltés 1.A a Bianka Lackaňová 3.A.

        • Pytagoriáda - okresné kolo
          • Pytagoriáda - okresné kolo

          • Pytagoriáda - okresné kolo

            Aj tento školský rok sa naši žiaci zúčastnili matematickej súťaže Pytagoriáda. Účasť v tejto súťaži prináša posilnenie logického myslenia a matematických zručností, sústredenia a čítania s porozumením, schopnosti rýchlo, správne a efektívne sa rozhodovať a riešiť problémy. Deti si tu trénujú svoju schopnosť myslieť nielen logicky a kriticky, ale aj správne a rýchlo, preto môže byť účasť na nej veľmi prospešná.

            V školskom kole boli úspešnými riešiteľmi: Marek Čurgali, Adam Vereb a Martin Dobrovič (3.r.), Anna Račková, Simona Pavľáková a Vanesa Orlovská (4.r.), Filip Krajňák, Natália Hudáková a Šimon Škripko (5.r.), Sarah Guttek (6.r.).

            Z úspešných riešiteľov školského kola postúpili do okresného kola dvaja tretiaci a traja piataci.

            Úspešnými riešiteľmi okresného kola sa v konkurencii vyše 50 žiakov v každej kategórii stali:

             

            Adam Vereb (3.miesto) a Marek Čurgali (8.-10.miesto) v kategórii P3

            Filip Krajňák (4.miesto)Šimon Škripko (19.-20.miesto) v kategórii P5.

             

            Všetkým úspešným riešiteľom blahoželáme, ďakujeme za reprezentovanie našej školy a tešíme sa z ich úspechu.

        • Knižnica Slniečko
          • Knižnica Slniečko

          • Knižnica dokáže zaujať, zabezpečiť hľadané informácie, poskytnúť všetky možnosti pre kvalitné využitie voľného času. Deťom otvára cestu do sveta rozprávok a fantázie, kde dobro a láska majú svoju cenu. Žiaci 2. - 4. ročníka 15. 4. 2024 počas pobytu v detskej knižnici Slniečko v Prešove zažili zážitkové čítanie, vyjadrovali svoje názory a postrehy nielen na príbehy, s ktorými sa stretli, no taktiež si prehĺbili vedomosti o tom, ako kvalitne a efektívne stráviť voľný čas.