• English star

          • Ako každý rok aj tento školský rok sa na našej škole konala súťaž s názvom ENGLISH STAR. ENGLISHSTAR je medzinárodná súťaž v anglickom jazyku pre žiakov základných škôl a 8.ročných gymnázií. Jej hlavným poslaním je propagovať a popularizovať anglický jazyk ako vyučovací predmet, ale aj zábavnou formou motivovať žiakov k úspešnému riešeniu písomných testov. Žiaci súťažili každý vo svojej kategórii podľa ročníkov. Všetkým súťažiacim držíme palce a veríme, že to bola pre nich ďalšia nová skúsenosť s anglickým jazykom.

          • Pozor, pozor!

          • Aj tento rok sa naša škola prihlásila do projektu Čerstvé hlavičky.

            Podporte nás a hlasujte každý deň za našu školu na stránke www.cerstrvehlavicky.sk

            AKO NA TO :

            1. zadajte www.cerstvehlavicky.sk ,

            2. stlačte chcem hlasovať za školu/škôlku,

            3. zaregistrujte - je potrebné zadať e-mail, číslo telefónu a zadať aktivačný kód, ktorý Vám príde v správe sms,

            4. vyberiete ZŠ s MŠ Lemešany a zahlasujete.

            5. hlasovať je potrebné každý deň - tak zapojte rodičov, susedov, babku, dedka aj kamarátov... po registrácii už nebudú chodiť sms kódy - iba sa prihlásite....

            Vyhrať môžeme ovocie a zeleninu pre žiakov našej základnej školy od septembra 2024.

        • Slávik Slovenska 2024
          • Slávik Slovenska 2024

          • A choc ja maľučka, drobna...“ alebo „Ked som išol...“ sa 17. apríla ozývalo našou školou. To najlepší speváčikovia predvádzali svoje umenie v speve slovenskej ľudovej piesne v súťaži Slávik Slovenska. Bojovali v 2 kategóriách a porota veru mala čo robiť, aby vybrala tých najlepších. Verte, nebolo to ľahké! Toto sú tí najlepší: Dominika Borovská 2.A, Vanesa Orlovská 4.A, Diana Mária Tomčová 1.A, Michaela Nováková 4.A, Adam Vereb 3.A, Jakub Šoltés 1.A a Bianka Lackaňová 3.A.

        • Pytagoriáda - okresné kolo
          • Pytagoriáda - okresné kolo

          • Pytagoriáda - okresné kolo

            Aj tento školský rok sa naši žiaci zúčastnili matematickej súťaže Pytagoriáda. Účasť v tejto súťaži prináša posilnenie logického myslenia a matematických zručností, sústredenia a čítania s porozumením, schopnosti rýchlo, správne a efektívne sa rozhodovať a riešiť problémy. Deti si tu trénujú svoju schopnosť myslieť nielen logicky a kriticky, ale aj správne a rýchlo, preto môže byť účasť na nej veľmi prospešná.

            V školskom kole boli úspešnými riešiteľmi: Marek Čurgali, Adam Vereb a Martin Dobrovič (3.r.), Anna Račková, Simona Pavľáková a Vanesa Orlovská (4.r.), Filip Krajňák, Natália Hudáková a Šimon Škripko (5.r.), Sarah Guttek (6.r.).

            Z úspešných riešiteľov školského kola postúpili do okresného kola dvaja tretiaci a traja piataci.

            Úspešnými riešiteľmi okresného kola sa v konkurencii vyše 50 žiakov v každej kategórii stali:

             

            Adam Vereb (3.miesto) a Marek Čurgali (8.-10.miesto) v kategórii P3

            Filip Krajňák (4.miesto)Šimon Škripko (19.-20.miesto) v kategórii P5.

             

            Všetkým úspešným riešiteľom blahoželáme, ďakujeme za reprezentovanie našej školy a tešíme sa z ich úspechu.

        • Knižnica Slniečko
          • Knižnica Slniečko

          • Knižnica dokáže zaujať, zabezpečiť hľadané informácie, poskytnúť všetky možnosti pre kvalitné využitie voľného času. Deťom otvára cestu do sveta rozprávok a fantázie, kde dobro a láska majú svoju cenu. Žiaci 2. - 4. ročníka 15. 4. 2024 počas pobytu v detskej knižnici Slniečko v Prešove zažili zážitkové čítanie, vyjadrovali svoje názory a postrehy nielen na príbehy, s ktorými sa stretli, no taktiež si prehĺbili vedomosti o tom, ako kvalitne a efektívne stráviť voľný čas.

          • Ekocentrum SOSNA

          • Dňa 10. 4. 2024 žiaci 2. - 4. ročníka vymenili školské lavice za prírodnú záhradu plnú inšpirácií a zaujímavých prvkov. Žiaci mohli vidieť funkčné príklady organického pestovania, vyvýšené záhony nastielané slamou, bylinkovú záhradu s desiatkami druhov liečiviek a korenín, ako aj dekoračné a estetické prvky z prírodných materiálov.

          • Deň narcisov

          • Liga proti rakovine pomáha na Slovensku onkologickým pacientom a ich blízkym už 34 rokov a to aj vďaka zbierke DEŇ NARCISOV. Jej 28. ročník sa bude v uliciach našich miest a obcí konať 18. apríla. Pripnutím žltého kvetu na znak solidarity s ľuďmi s rakovinou si predstavíme konkrétneho pacienta. Na Slovensku ich totiž ročne pribúda 40 000 a každý z nás pozná niekoho, koho postihlo toto náročné ochorenie.

            Prispieť do zbierky v prípade záujmu môžu aj zamestnanci a žiaci našej základnej a materskej školy vo štvrtok 18.04.2024

        • Zápis do 1. ročníka
          • Zápis do 1. ročníka

          • Je apríl a v tomto mesiaci si našu školu prichádzajú obzrieť budúci prváčikovia. Dnes ich prišlo naozaj veľa, niektorí sa trošku báli, iní s napätím očakávali, čo sme si pre nich pripravili. Starší žiaci im najprv ukázali, ako sa u nás tancuje a spieva. Privítali ich mažoretky a dievčatá z folklórneho krúžku. Predškoláci sa dozvedeli, že naša škola nie je len o učení, ale čaká ich u nás veľa zaujímavých aktivít a zábavy. V menších skupinách si vyskúšali, ako sa učí v rôznych učebniach. Navštívili školskú knižnicu, kde si prečítali úryvok zo zaujímavej knihy. Niektorí si stihli zahrať aj stolný futbal. Vo fyzikálnej učebni nazreli do sveta robotických hier a programovania. Vypracovali si aj pracovné listy, ktoré nám ukázali, že v budúcom školskom roku budeme mať naozaj šikovných žiakov. V jazykovej učebni zasa zistili, že angličtina je poriadna zábava. Ukázali sme im, že učenie s interaktívnou tabuľou je veselé a vôbec nie je nudné. Na záver si mohli urobiť pamätnú fotografiu pri školskej fotostene. A potom ich už zasa čakala nedočkavá náruč mamky a ocka. Veríme, že sa budúcim prváčikom u nás v škole veľmi páčilo. Dovidenia v školskom roku 2024/2025!

          • Medzinárodný deň Rómov

          • Už viac ako 30 rokov si na svete dňa 8.4. pripomíname Medzinárodný deň Rómov. Ani na našej škole tomu nebolo v tento deň inak. V podobe krásnych piesní a tanca nás potešili naši žiaci, ktorí nám priblížili svoju kultúru a radosť zo života, ktorú im úprimne môžeme závidieť. Zároveň vyjadrujem vďaku za ich záujem prezentovať a odhodlanie priblížiť nám všetko to, čo je im ich srdcu blízke.

        • Deň pokusov
          • Deň pokusov

          • Pri príležitosti Svetového dňa VODY sme na našej škole realizovali DEŇ POKUSOV.

            Žiakom prvého stupňa pripomínali pokusy zaujímavé kúzla. Žiaci druhého stupňa si preverili nadobudnuté vedomosti z fyziky a chémie. Pozorovali sme kryštalizáciu, filtráciu, určovanie ph vody, lávovú lampu, horenie napenenej ruky, rozpínavosť tlaku vo fľaši, podtlak a veľa iného.

            Žiaci si niektoré pokusy vyskúšali na „vlastnej koži“. Veríme, že sa prostredníctvom tohto zážitkového učenia veľa naučili a uvedomili si dôležitosť a nenahraditeľnosť vody, ktorá bola hlavným aktérom pokusov.

          • Reparát z povinného čítania

          • V stredu 27.3.2024, deň pred veľkonočnými prázdninami sa žiaci siedmeho, ôsmeho a deviateho ročníka zúčastnili divadelného predstavenia Reparát z povinného čítaniav historickej budove Radnice mesta Košice. Divadlo do Košíc priniesla skupina hercov z Túlavého divadla Trnava. Trojica hercovsa pokúsila o nemožné. Len za necelú hodinu a dvadsať minút prelúskali látku celého povinného čítania. Hrali, spievali, rapovali, veršovali, varili, hrali hokej, chatovali – a predovšetkým hľadali prekvapivé pointy a skvelý humor, aby nás zoznámili s tým najdôležitejším zo slovenskej klasiky tak, ako to môžu vidieť iba oni.