• Ukončenie školského roka 2022/2023

          • Organizácia posledného dňa školského roka 2022/2023

            8:00     svätá omša

            9:00     príchod žiakov do školy – areál školy

            9:15     záverečný program v telocvični školy

            10:00   odovzdávanie vysvedčení v triedach

            10:30   odchod žiakov domov

             

            Činnosť školského klubu detí / ŠKD / a vydávanie obedov v školskej jedálni v tento deň nebudú realizované.

        • Podaj ďalej
          • Podaj ďalej

          • Aj naša škola sa rozhodla pomáhať iným. Z vyzbieraných zálohovaných obalov, ktoré mohli žiaci počas školského roka priniesť boli následne získané finančné prostriedky. Tie boli dňa 27.6.2023 použité na nákup základných potravín a drogérie. Žiaci 9. A triedy ich spoločne  zaniesli občianskemu združeniu  Podaj ďalej.  Ide o neziskovú organizáciu , ktorá  pomáha sociálne slabším rodinám a ľudom v núdzi.  Ďakujeme všetkým, ktorí sa do tejto zbierky akokoľvek zapojili,  podporili dobrú vec a prispeli tak k zlepšeniu situácie mnohým ľuďom.

          • Didaktické hry v prírode

          • Dňa 26.6.2023 žiaci tried I. stupňa absolvovali didaktické hry v prírode spojené s turistickou vychádzkou do miestneho lesa. Plánovaný časový aj obsahový harmonogram bol dodržaný. Počas vychádzky sme sa priebežne venovali pozorovaniu prírodných spoločenstiev, okolitej krajiny. Po príchode na určené miesto nasledovala prestávka na regeneráciu, občerstvenie, pitný režim. Ďalšie činnosti prebiehali podľa plánu.

          • Prednáška o holokauste

          • V závere školského roka sa starší žiaci zúčastnili  prednášky o holokauste. Na toto smutné obdobie nielen v dejinách ľudstva, ale aj v dejinách Slovenska by sa nemalo zabúdať.  Preto si ho pripomíname každý rok 27. januára.

            Holokaustom sa označuje systematické, štátom vykonávané prenasledovanie a hromadné vyvražďovanie etnických, náboženských, či politických skupín počas druhej svetovej vojny, vykonávané nacistickým Nemeckom a jeho spojencami. Vo vzťahu k vyvražďovaniu Židov sa používa tiež hebrejský termín šoa (v preklade zničenie, záhuba).

            Žiaci sa prostredníctvom prednášky mohli dozvedieť , čo znamenajú pojmy holokaust, antisemitizmus, antisionizmus,...Taktiež o  riešení židovskej otázky, vzniku koncentračných táboroch aj na Slovensku . Prednáška bola obohatená aj svedectvami ľudí, ktorí prežili koncentračný tábor . V závere žiaci mohli diskutovať o tejto vážnej téme, ktorá je aktuálna aj v 21. storočí.

        • Školský časopis
          • Školský časopis

          • A som tu zas! Nové číslo školského časopisu Lemešanko si môžete už teraz pozrieť online pod záložkou Lemešanko. Kto by si chcel prelistovať tlačenú verziu, nájde ju v knižnici školy. Veríme, že sa Vám bude páčiť a poskytne Vám informácie o tom, čo sme za posledný polrok zažili. 

        • Deň otcov
          • Deň otcov

          • Na Slovensku sme si Deň otcov pripomenuli tretiu júnovú nedeľu. Je to medzinárodný sviatok, ktorý oslavuje otcovstvo a vzťah otca k dieťaťu. Zároveň pripomína aj to, akú dôležitú funkciu plnia otcovia vo výchove detí,      a zdôrazňuje úlohu otcov v spoločnosti. Rovnako ako matka by sa mal aj otec starať o svoje deti, naučiť ich všetkému potrebnému, tráviť s nimi čas, byť pre nich oporou a podporiť ich v dôležitých momentoch ich života.

            Pre deti bývajú otcovia vzorom, ale aj autoritou, ku ktorej počas dospievania často vzhliadajú. Tiež sa ale môže jednať o parťáka, ktorý im ukáže, ako si poradiť s problémami a podeliť sa o svoje radosti, vyrazí s nimi za dobrodružstvom a bude ich pozorne a trpezlivo počúvať.  Deň otcov je čas, kedy môžete svojmu ockovi, oteckovi, či ocovi poďakovať za všetko, čo pre vás robí, a vyjadriť mu svoju lásku a úctu. Veríme, že ste tak už urobili v minulú nedeľu, a ak nie, stále je čas to urobiť.  

          • Škola v prírode

          • V čase od  29. mája – 02. júna, žiaci 2.A, 3.A a 4.A vymenili školské lavice za zážitkové učenie vo Vysokých Tatrách. Počas celého týždňa sme toho veľa zažili, videli. Vyšli sme nad Zámkovského chatu, až na miesto z ktorého sme mali krásny výhľad na Teryho chatu. Navštívili najkrajšie pleso Vysokých Tatier – Zelené pleso, niektoré deti sa poprechádzali po známom Štrbskom plese. MDD sme oslávili v detskom parku v Tatranskej Lomnici a popri tom všetkom sme stihli navštíviť aj Prírodovedné múzeum TANAP.  

          • Jazdecká polícia

          • V pondelok 19.6.2023 do našej školy zavítali príslušníci jazdeckej polície spolu so svojimi štvornohými pomocníkmi – koňmi.

            Oddelenie jazdnej polície vykonáva hliadkové služby a bezpečnostné opatrenia v rámci celej Slovenskej republiky. Pravidelne sa zúčastňujú na rôznych rizikových športových podujatiach, verejných zhromaždeniach, pátracích akciách či preventívne kontrolujú chatové a rekreačné oblasti, kde sa zameriavajú na zamedzenie páchania trestnej činnosti krádeží dreva a vlámaní do rekreačných chát. Môžeme ich taktiež vidieť aj na pravidelných hliadkach v centre hlavného mesta. Výhodou služobných koní je hlavne  ich schopnosť pracovať v teréne so sťaženým prístupom a ich prirodzený rešpekt.

            Príslušníci jazdnej polície spolupracujú s odborom komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru na príprave a realizácii celoslovenských preventívnych podujatí zameraných na prácu s deťmi a školopovinnou mládežou. 

            Žiakom predviedli ukážky policajnej práce, skoky cez horiace prekážky, prechod cez bariéru, prácu pri policajných výstreloch a siréne. Na konci akcie sa žiaci mohli so štvornohými kamarátmi odfotiť a pohladiť ich.

            Ďakujeme!

        • Svetový deň bez tabaku
          • Svetový deň bez tabaku

          • Deň 31. máj 2023 je vyhlásený Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) za Svetový deň bez tabaku. Tento deň je celosvetovo zameraný na zvýšenie povedomia o negatívnych dopadoch užívania tabaku. 
            Tabak je návyková látka, obsahuje drogu nikotín. Nikotín patrí medzi najsilnejšie drogy. Tabak obsahuje stovky chemikálií, z ktorých okolo 100 patrí medzi látky vyvolávajúce rakovinu. Fajčenie je 4. najčastejším rizikovým faktorom pri vývoji ochorení. 

            V rámci prevencie drogových a iných závislostí si žiaci druhého stupňa pozreli prezentáciu zameranú na túto tému, vytvárali pojmové mapy, plagáty a riešili osemsmerovky či tajničky. Diskusia bola v jednotlivých triedach horlivá a žiaci si uvedomili škodlivosť fajčenia ako aj užívania iných drog.

        • Školský výlet  - Spišský hrad, ZOO v Spišskej Novej Vsi
          • Školský výlet - Spišský hrad, ZOO v Spišskej Novej Vsi

          • Spišský hrad, ZOO v Spišskej Novej Vsi a prekrásne počasie nás ma školskom výlete sprevádzalo po celý deň. Dňa 30.5.2023 sme si vychutnali dobovú atmosféru zrúcanín Spišského hradu. Slniečko nás neskôr odprevadilo do ZOO. Okrem zvieratiek sme si užili aj jazierko s labuťami a kačičkami a dosýta sme sa stihli aj vyšantiť na jednom z exteriérových detských kútikov. Čarovný deň sme zavŕšili chutnou zmrzlinou. Posledné drobné sme minuli na suveníry. Dobrá nálada nás neopustila ani na spiatočnej ceste, z ktorej sme sa vrátili zdraví, šťastní a bohatí na zážitky...