• Športuj ako hasič !

          • Občianske združenie HASAM srdečne pozýva všetky Lemešanske deti na súťaž „Športuj ako hasič“, ktorá sa bude konať 10.06.2023 v priestoroch našej základnej školy.

            Disciplíny sú jednoduché a zvládnu ich aj "nehasičské" deti. Podporte spolu s nami deti v aktívnom pohybe a my ich snahu oceníme. Každé dieťa zapojené do súťaže bude odmenené medailou.

            Súťažiť môžu dievčatá i chlapci vo veku 4-12 rokov v 3 členných tímoch.

            Súťažiť sa bude v 3 disciplínach: Zručnosť

                                                                 Rýchlosť

                                                                 Vedomosť

            Propozície súťaže https://lnk.sk/mghz

            Registrácia https://lnk.sk/sc17

             

            V prípade potreby nás neváhajte kontaktovať:

            0915 950 931 / 0910 246 430

            obcianske.zdruzenie.hasam@gmail.com

            http://hasam.wz.sk/sportuj-ako-hasic/

          • Spoznávame pamiatky vo svojom okolí

          • Žiaci piateho a šiesteho ročníka sa vybrali ma Exkurziu do kaštieľa v Budimíre. V súčasnosti je tam expozícia historických hodín. Žiakov zaujala história rodu Abovcov a Ujházijovcov, ale aj rôzne príbehy o týchto dvoch šľachtických rodoch, videli nádherné zariadený dobový interiér, ktorý dotváral predstavu, ako tam niekedy šľachtici žili. Žiaci sa zoznámili aj s predmetmi z techniky a dejín umenia. Po skončení exkurzie si žiaci urobili piknik za kaštieľom. Žiakom sa celý deň páčil a sú obohatení o nové poznatky z dejín svojho okolia.

        • Medzinárodný deň rodiny
          • Medzinárodný deň rodiny

          • Už po pätnásty raz sme oslávili na Slovensku 15. máj ako Medzinárodný deň rodiny.

            Hlavným cieľom osláv Dňa rodiny je dostať rodinu do centra pozornosti spoločnosti, aby sa stala priateľskou k rodine. Na prahu demografickej krízy je prorodinné smerovanie krajiny nevyhnutné. 

            Zdravá rodina je založená manželstvom muža a ženy, ktorí s láskou prijímajú deti ako dar. Pre štát je tou najlepšou devízou pre ekonomický i hodnotový rozvoj.

             „Rodina je jedna z najdôležitejších vecí v živote človeka. Najprv tá, do ktorej si sa narodil a potom tá, ktorú si vytvoril.“

            Rodina, to je náš domov...domov, v ktorom sa chceme cítiť dobre a v bezpečí. Rodina je pre nás najdôležitejšou hodnotou, ktorá si zaslúži podporu i uznanie. A zároveň je  našou základnou spoločenskou hodnotou pre dobré aj ťažšie časy.

            Aj žiaci našej školy si tento deň pripomenuli vytvorením rodostromu svojej rodiny a rozhovormi o rodine. Veríme, že toto tvorenie a rozhovory boli pre nich zaujímavé a obohacujúce, no najmä si uvedomili dôležitosť rodiny ako takej.

        • Noc s Andersenom 2023
          • Noc s Andersenom 2023

          • Prvý ročník krásneho podujatia na podporu čitateľskej gramotnosti sa konal tento rok aj v našej knižnici! Kvôli nepriaznivému zdravotnému stavu sme pôvodný termín akcie preložili až na máj, čo nám ale neprekážalo. Celý večer sa niesol v znamení vzdelávacích prednášok napr. o Kriste Bendovej, Disney Studios, Ferdovi Mravcovi atď., ktoré boli kombinované s interaktívnymi aktivitami a tímovou súťažou. Mozgové bunky sme podporili spoločnou večerou – pizzou. Celé podujatie vyvrcholilo nočnou hrou vo vonkajších priestoroch školy. Úspešným vyriešením úloh si každý žiak odniesol vecné ceny, knihu, perá, ceruzky, drobnosti a sladkú odmenu. Veríme, že sa táto akcia páčila všetkým zúčastneným a už teraz sa tešíme na ďalší ročník. Za pomoc s organizáciou ďakujeme žiakom 8.A a 9.A.

        • Deň matiek
          • Deň matiek

          • 14. mája 2023 si naši žiaci – od tých najmenších škôlkarov až po tých najstarších školákov pripravili hodinové vystúpenie v priestoroch Kostola sv. Martina v Lemešanoch. Priestory kostola sa zaplnili množstvom mamiek, babiek, ale aj ockov, ktorí si prišli pozrieť program. Ten začal príhovorom, ktorý si pripravila Vanesa Jílková z 8.A a následne pokračoval milým vystúpením detí zo škôlky ako aj z ŠKD pod vedením pani družinárok. Milá pesnička, básnička či slovo potešili a dojali nejednu mamičku. Vrcholom programu bola krásna pesnička Muši vam mamičko, ktorou sme zároveň na pomyselné pódium priviedli Hanku Servickú, ktorá svojim krásnym hlasom vyplnila toto nedeľné popoludnie.

        • Poďakovanie
          • Poďakovanie

          • Deti 1.stupňa našej základnej školy v Lemešanoch, týmto vyjadrujú úprimné ĎAKUJEME, za sponzorské dary pre účastníkov školy v prírode a to konkrétne rodinám: Dobrovičovej, Škripkovej, Čurgaliovej, Majerníkovej, Žecovej, Lechanovej, D. Sabolovej, Vetrákovej, Kobulnickej, Bérešovej, Orlovskej, Mikulovej. Uisťujeme Vás, že tieto Vaše dary budú naplno využité pre všetky súťaživé deti. Ešte raz srdečná vďaka!

        • Zápis do MŠ
          • Zápis do MŠ

          • Zápis na školský rok 2023/2024

             

            Riaditeľstvo základnej školy s materskou školou Lemešany

            oznamuje rodičom, že

            ZÁPIS DETÍ DO MŠ   

            na školský rok 2023/2024 sa uskutoční elektronickou formou 

            v čase od 1. mája 2023 do 31. mája 2023 .

             

             

            Prosíme Vás o vyplnenie elektronickej prihlášky

            (elektronická prihláška bude sprístupnená až 1.5.2023)

            na internetovej stránke.

             

            Zapisujú sa prednostne deti, ktoré dosiahnu 5 rokov veku do 31. augusta 2023 (vrátane) a deti, ktoré mali v minulom školskom roku odklad školskej dochádzky.

            Do MŠ sa môžu zapísať deti od 3 rokov.

             

            Na zápis si môžete zvoliť jednu z alternatív:

             

            Ak ste vyplnili elektronickú prihlášku a odoslali ju, je potrebné osobne priniesť tlačivo Príloha č. 1- Lekárske potvrdenie a Príloha č. 2- Vyhlásenie rodičov o správnosti údajov podpísanú oboma rodičmi.

            Priloha_c._1-_lekarske_potvrdenie_k_prihlaske.docx

            Priloha_c._2_-_povinna_priloha_k_prihlaske.docx

             

            Ak nemáte možnosť elektronicky komunikovať so školou ani vytlačiť si dokumenty zo stránky školy môžete sa dostaviť osobne do MŠ kedykoľvek v čase 11:00 - 12:00 hod. počas trvania zápisu v novej budove MŠ ( areál ZŠ Lemešany 154)

             

            V prípade akýchkoľvek informácii kontaktovať MŠ na telefónnom čísle

             0948 607 023

             

          • Vybrali sme sa za kultúrou

          • V stredu 17. mája sa žiaci 5.A a 6.A zúčastnili výletu do Múzea rusínskej kultúry a taktiež divadelného predstavenia pod názvom : Medovníkový domček.

            Múzeum v súčasnej dobe prezentuje expozíciu s názvom : Dejiny Rusínov na Slovensku. Žiaci si pozreli moderné obrazy a sochy súčasných rusínskych autorov, videli ako Rusíni žili najmä počas 19. a 20.storočia, oboznámili sa so sakrálnou architektúrou a nahliadli aj do života Rusínov, ktorí museli emigrovať do USA.

            Divadelné predstavenie bolo o žiakovi Floriánovi, ktorý poplietol celú rozprávku od bratov Grimmovcov.

            Žiaci si tento deň užili, získali nové informácie a sú obohatení aj o kultúrny zážitok z divadelného predstavenia.               

        • Deň matiek
          • Deň matiek

          • Druhá májová nedeľa už tradične patrí všetkým mamám. Tento rok si Deň matiek pripomenieme v nedeľu 14. mája.

            Deň matiek sa oslavuje na počesť všetkých matiek v snahe vyjadriť vďačnosť za energiu a úsilie, ktoré vynakladajú pri výchove detí. Byť mamou, či už fyzickou alebo duchovnou je najkrajšie povolanie v živote každej ženy. Matka a otec, ktorý privítajú na svete nový život spolupracujú na veľkom diele stvorenia. Toto poslanie je krásne a náročné zároveň. Deň matiek je špeciálny čas povedať našim mamám ako ich máme radi, čo pre nás znamenajú a vyjadriť im našu vďačnosť za všetko, čo pre nás urobili!

            Ďakujeme všetkým mamách za ich lásku a obetavosť a prajeme im, aby boli vždy naplnené dobrom, radosťou, nádejou, a aby vždy prinášali život, život fyzický aj duchovný!

            Krásny deň matiek! 

        • Deň Zeme
          • Deň Zeme

          • V piatok 21.4.2023 sa na našej škole konal Deň Zeme. Žiaci všetkých ročníkov sa počas neho zapojili do upratovania okolia školy, lesa, či obce. Počas vysádzania záhonov a úpravy areálu školy si žiaci vyskúšali praktickú zručnosť – sadenie kvetov. Vytvorila sa skalka so skalnými ružami, záhony so sirôtkami, či jahodami.

            Veľmi zaujímavou súčasťou tohto dňa bolo pre žiakov zážitkové vyučovanie a workshop sokoliarov. Žiaci mali možnosť spoznať prácu sokoliarov, dozvedieť sa množstvo zaujímavostí o ekosystéme a fungovaní lesa, lesných zvieratách a stromoch. Uvideli lesných dravcov – sovy, sokoly aj orla kráľovského.

            Veríme, že touto aktivitou sme aspoň trochu prispeli ku skrášleniu školy a jeho okolia, a tak v nemalej miere k ochrane životného prostredia.