• Medzinárodný deň Rómov
          • Medzinárodný deň Rómov

          • Medzinárodný deň Rómov sme si pripomenuli (piatok) 8. apríla 2022.

            Tento deň si Rómovia pripomínajú ako svoj pamätný deň na počesť prvého celosvetového stretnutia Rómov, na svojom I. kongrese sa zišli Rómovia zo 14 krajín v dňoch 8.- 12. apríla 1971 v Orpingtone pri Londýne. Účastníci stretnutia založili prvú medzinárodnú rómsku organizáciu - Internacional Rromani Union (IRU). Delegáti sa dohodli na rómskej hymne. Stala sa ňou pieseň Geľem, Geľem. Na kongrese sa dohodli aj na spoločnej rómskej vlajke. Sú to dva pruhy - modrý (symbol neba) a zelený (symbol prírody), doplnený v strede červeným vozovým kolesom so 16 hrotmi (symbol kočovných Rómov).

            Pri tejto príležitosti (z dôvodu pandémie v triedach) si žiaci pozreli prezentáciu o živote Rómov a ich histórii, mladší žiaci si vymaľovali maľovanku s danou tematikou a boli informovaní o online benefičnom koncerte, ktorý sa uskutočnil 8.4. o 18tej na YouTube RÓMOVIA HRAJÚ DEŤOM, kde vystúpili kapely a speváci (RIGOVCI, DÁŠA – NEGATÍV, JADRANKA BANGOVÁ & BAND, GYPSY BOYS ULAK, CITY BOYS KAMIL, KUKY BAND, MAMUKO BERCI). Tí, ktorí v piatok nestihli si pozrieť celý koncert, môžu si ho nájsť na YouTube RÓMOVIA HRAJÚ DEŤOM koncert.

        • Výstava jesenných plodov
          • Výstava jesenných plodov

          • Aj v tomto školskom roku žiaci 1.A, 2.A, 3.A, 4.A rozžiarili vstupné priestory v 2.pavilóne svojimi kreatívnymi výtvormi z jesenných plodov. No posúďte: „nie je to krásne?“

        • Hviezdoslavov Kubín 2022
          • Hviezdoslavov Kubín 2022

          • ...naši žiaci úspešní aj v okresnom kole...

             

            „Jazyk náš materinský je najvernejším obrazom našej duše.“

            Nie iba tieto slová Jozefa Štolca, ale aj 16. marec nám pripomenul, aké krásne a dôležité je vedieť pracovať so slovami, ktoré nám náš materinský jazyk ponúka.

            Priestory školskej knižnice sa v tento deň premenili na priestor plný umeleckých výkonov v podaní žiakov, ktorí sa zúčastnili školského kola 68. ročníka recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín. Bol to príjemný čas, kde sa stretlo viac ako 30 žiakov a na ich slová dozerala porota v zložení: PaedDr. Miroslava Bereščíková, Mgr. Natália Kuková, Mgr. Jana Hajníková a PaedDr. Ivana Jarkovská.

            Súťažilo sa v 3 kategóriách. Veľmi oceňujeme snahu všetkých zúčastnených  a najmä tých, ktorí napriek chorobe využili možnosť zapojiť sa do súťaže online a boli ochotní nahrať svoj prednes na video. Učiteľky slovenského jazyka sa postarali, aby priestor knižnice dýchal slávnostnou atmosférou, aby žiakov čakali odmeny za ich snahu v podobe kníh a diplomov a aby sa všetci cítili príjemne a výnimočne. Zo všetkých zúčastnených sme ale museli vybrať najlepších a tento rok sa to podarilo práve týmto žiakom a žiačkam a my im aj touto formou gratulujeme.

            I. kategória poézia:

            1. miesto: Lukáš Feník (3. A)

            2. miesto: Vanesa Orlovská (2. A), Viktória Nováková (3. A), Natália Hudáková (3. A)

            3. miesto: Dominika Sabolová (2. A), Patrik Vardžík (4. A)

            II. kategória poézia:

            2.miesto: Sára Adamová (5. A)

            II. kategória próza:

            1. miesto: Zuzana Turčaniková (5. A)

            2. miesto: Michaela Dirdová (5. A)

            3. miesto: Petronela Adamčínová (5. A), Michal Grinvalský (5. A)

            III. kategória poézia:

            1. miesto: Martin Grinvalský (8. A)

            2. miesto: Klaudia Repková (9. A), Tomáš Jakubko (9. A)

            3. miesto: Matúš Merta (9. A)

            III. kategória próza:

            1. miesto: Vanesa Jílková (7. A)

            2. miesto: Matúš Varga (8. A)

            3. miesto: Barbara Orlovská (8. A)

            Nakoľko sa nám prednesy žiakov páčili, ako aj ich snaha na sebe pracovať pri upozorneniach pedagógov, najkvalitnejšie výkony, konkrétne prednes Martina Grinvalského (8. A) a Vanesy Jílkovej (7. A), postúpili aj na okresné kolo. To sa uskutočnilo 23. 3. 2022 a 24. 3. 2022 v priestoroch ZŠ Kúpeľnej v Prešove. Okresné kolo bolo nabité šikovnými recitátormi z rôznych škôl v okrese Prešov a konkurencia bola veľká. Práve preto nás nesmierne teší úspech našich žiakov. Priniesli do školy nádherné 3. miesta spomedzi 23 recitátorov vo svojej kategórii. Sme na nich veľmi pyšní a veríme, že tento úspech dodá odvahu aj všetkým žiakom zúčastniť sa aj ďalšieho ročníka súťaže.

             

             

        • English Star - súťaž
          • English Star - súťaž

            • Englishstar je medzinárodná súťaž v anglickom jazyku pre žiakov základných škôl
            • Prihlás sa najneskôr do 20.4.2022 u pani učiteľky Cimborovej

            Aké sú odmeny pre súťažiacich?

            • každý súťažiaci bez ohľadu na výsledok testovanie získa diplom
            • súťažiaci s úspešnosťou nad 80% dostane diplom s vyobrazenou zlatou medailou
            • najlepší súťažiaci v každej kategórii vyhráva smartfón od reklamného partnera Datacom s.r.o
            • súťažiaci na 2. a 3. mieste v každej kategórii budú odmenení hodnotnými vecnými cenami od reklamného partnera Datacomp s.r.o.
            • súťažiaci na 4. a 5. mieste v každej kategórii získavajú vecné ceny od nášho reklamného partnera FUSAKLE
            • novinkou tohtoročnej súťaže je aj možnosť výhry jednej z 3 tlačiarní značky EPSON pre školu
        • Ocitli sme sa v dobe kamennej
          • Ocitli sme sa v dobe kamennej

          • Uvoľnenie opatrení spojené s krásnym slnečným počasím sme v rámci hodín dejepisu využili na zážitkové vyučovanie, na výstave pod názvom - Doba kamenná v OC Novum. Žiaci 5.A mali možnosť prostredníctvom hier a úloh bližšie spoznať najstaršie obdobie našich dejín - dobu kamennú. Tej sme sa venovali už v tomto ročníku a hlbšie ju spoznajú až budúci školský rok. Zároveň sme si deň spestrili prechádzkou po historickom centre mesta, či návštevou oddychovej zóny, kde sme spoločne zo slnečných lúčov čerpali vitamín D. Verím, že náš dnešný spoločný deň bol pre žiakov prínosom i relaxom.

        • 2%
          • 2%

          • Milí rodičia a priatelia školy,


            aj v tomto roku si dovoľujeme požiadať Vás  o poukázanie 2% zo zaplatenej dane  z príjmov.

            Využitie týchto prostriedkov  je účelovo viazané na skvalitnenie výchovno-vzdelávacej a záujmovej činnosti detí.

            Ďakujeme všetkým, ktorí nám v minulých rokoch 2% zo zaplatenej dane z príjmov poukázali.


            Právnické a fyzické osoby, ktoré podávajú daňové priznanie – môžu poukázať 2% v časti DP Vyhlásenie o poukázaní podielu zaplatenej dane z príjmov PO.

            Zamestnanci, ktorí požiadali zamestnávateľa o ročné zúčtovanie dane z príjmu potrebujú na poukázanie 2% dane dve tlačivá (Vyhlásenie, Potvrdenie o zaplatení dane), ktoré poskytne škola. Vyhlásenie vyplní zamestnanec a Potvrdenie o zaplatení dane vydá zamestnávateľ.

            Tlačivá môžete odovzdať na Daňovom úrade, alebo na škole,  ktorá zabezpečí odovzdanie na Daňový úrad.

        • Úspešní v grantovej výzve od SPP
          • Úspešní v grantovej výzve od SPP

          • Tanec je súčasťou telesnej a športovej výchovy, preto sme sa rozhodli v rámci športového koordinátorstva zapojiť do grantového programu od SPP Spravme to spolu, v ktorom sme žiadali zakúpenie žiackych krojov a krojových súčastí. V projekte Folklórne deti sme boli úspešní a od SPP sme získali grant v hodnote 800 eur za ktorý, sme zabezpečili 8ks chlapčenských krojov a klobúkov rôznych veľkostí. Pevne veríme, že po dlhšej odmlke spôsobenej pandémiou sa naši žiaci budú môcť prezentovať v kultúrnych programoch, v novom šate, za čo veľká vďaka patrí Nadácii SPP.  

        • Učiteľ budúcnosti
          • Učiteľ budúcnosti

          • Začiatkom tohto roka nás milo prekvapila správa, že na našej škole máme „Učiteľa budúcnosti“. Toto ocenenie získal náš učiteľ TŠV Mgr. Bereščík, ktorý sa zapojil a bol úspešný so svojím projektom “ Imunitu cibrí pohyb, kinball zničí hlúpy covid!“  Odborná komisia Karpatskej nadácie, ktorá zverejnila túto výzvu pre učiteľov východného Slovenska s netradičným a inovatívnym prístupom k vyučovaniu, ho odmenila grantom v hodnote 1000 eur. Tieto peniaze boli investované do zakúpenia špeciálnych kinballových lôpt a pomôcok na inovatívnu hru Kinball. Táto hra si získala svojich priaznivcov medzi žiakmi už teraz (viď fotoalbum) a veríme že osloví aj ich rodinných príslušníkov nakoľko chystáme aj rodinné turnaje v tomto športe. Máte sa na čo tešiť.

        • Medzinárodný deň lesov a Svetový deň vody
          • Medzinárodný deň lesov a Svetový deň vody

          • Milí žiaci,

            21.marca si pripomíname Medzinárodný deň lesov. Les to nie sú len stromyV lese sa toho nachádza oveľa viac. V lese sa nachádza približne 80% svetovej suchozemskej biodiverzity. Lesy a lesnaté územia sú tvorené z približne 60 000 druhov drevín, sú domovom rôznych druhov rastlín, živočíchov, hmyzu, húb či baktérií.

            Svetový  deň vody oslavujeme 22.marca každý rok. Poukazuje na to, že pitná voda na Zemi nie je nevyčerpateľným zdrojom. Rovnako upozorňuje na skutočnosť čoraz väčšieho rozsahu znečistenia. Okrem toho prognózy hovoria o tom, že v roku 2030 bude približne 47% obyvateľstva pociťovať nedostatok vody. Vedeli ste, že  význam vody pre človeka definuje Európska charta o vode, ktorá bola vyhlásená Európskou radou 6.mája v roku 1968 v Štrasburgu?


            Súťaž:

            Vyhlasujeme súťaž medzi triedami  o najkrajší plagát vo formáte A2. Vybrať si môžete z 2 tém:

            1. Svetový deň vody
            2. Medzinárodný deň lesov

            Svoje súťažné diela odovzdajte v pondelok 28.3.2022   p.uč. Petrilovej.


          • Oznam

          • Vážení rodičia!

            Riaditeľstvo školy Vám oznamuje,
            že  od 14.3.2022 (pondelok) do  15.3.2022 (utorok)
            si môžete prevziať 5ks antigénových samotestov
            na domáce použitie v čase 

            od 16,00  hod.– 16,30 hod v 2. pavilóne základnej školy

            (alebo po dohode s triednym učiteľom v iný termín).

            Testy nahlásené k 10.1.2022.

        • Týždeň priateľstva a sv. Valentín
          • Týždeň priateľstva a sv. Valentín

          • PRAVIDLÁ PRIATEĽSTVA:

            úsmev – nie výsmech, ocenenie – nie ublíženie, pravda – nie klamstvo,

            pomoc – nie žalovanie, spolupráca – nie súťaživosť

            V mesiaci február sme si pripomenuli sviatok sv. Valentína a týždeň priateľstva.

            Žiaci mali možnosť vkladať do valentínskej schránky svoje pozdravy - valentínky. Pošty sa nazbieralo dosť. Písali sa listy kamarátom, kamarátkam, dokonca aj pani učiteľkám, pánom učiteľom i ostatným zamestnancom školy. Všetky listy našli svojich adresátov.

            Týždeň priateľstva sme zrealizovali rôznymi aktivitami – v triedach na hodinách anglického jazyka, výtvarnej výchovy, pracovného vyučovania a informatickej výchovy pod vedením vyučujúcich. Vyučovacie hodiny boli spestrené zážitkovými hrami, tajničkami, labyrintmi, maľovankami, výtvarnými prácami, ktoré boli zamerané na rozvíjanie kamarátskych vzťahov a hodnôt dôležitých pre priateľstvo. Sme veľmi radi, že sa nám podarilo zorganizovať takúto priateľskú aktivitu a veríme, že o rok ju zorganizujeme opäť a „valentínok“ pribudne.

        • Testovanie 9 2022
          • Testovanie 9 2022

          • Vážení rodičia a milí žiaci!

            Celoslovenské  testovanie žiakov deviateho ročníka ZŠ Testovanie 9-2022 sa uskutoční 06.4.2022, t.j. v stredu. Testovať sa začína o 8.00 hodine predmetom matematika a druhým predmetom je slovenský jazyk a literatúra. Úlohou testovania je získať obraz o výkonoch žiaka pri výstupe z 2. stupňa ZŠ –ISCED 2, monitorovať úroveň ich pripravenosti na ďalšie štúdium ISCED 3. Žiaci a rodičia budú oboznámení o priebehu testovania. Bližšie informácie nájdete tu: TESTOVANIE_9_2022_-_informacie(1)(1).docx​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

        • Inovatívne hodiny TŠV prostredníctvom Modulov
          • Inovatívne hodiny TŠV prostredníctvom Modulov

          • Na našej škole prebieha projekt Moduly TV ktorý, má za cieľ priniesť inovatívny a inšpiratívny obsah hodín telesnej a športovej výchovy a predstaviť žiakom aktívne spôsoby trávenia voľného času. V rámci projektu spolupracujeme so športovými zväzmi a klubmi, ktoré sa venujú práci s deťmi a mládežou. Konkrétne ide o Slovenskú gymnastickú federáciu a Slovenskú asociáciu amerického futbalu. Každý utorok majú žiaci z tried 2.A, 3.A a 4.A v rámci hodín TŠV gymnastiku, pod odborným vedením Eduarda Marčáka, trénera a reprezentanta SR v gymnastike. Základným cieľom hodín je zatraktívniť vyučovanie gymnastiky modernými a progresívnymi metódami vhodnými pre všetkých žiakov v triede. Vo štvrtok sa žiaci 2.A, 3.A a 4.B v rámci hodín TŠV oboznamujú s novým atraktívnym športom flag futbal. Školiteľom tejto bezkontaktnej verzie amerického futbalu vhodnej do školského prostredia je Matej Engler, ktorý zabezpečuje aj trénerskú činnosť v tomto športe. Ako to prebieha si môžete pozrieť už čoskoro vo fotoalbumoch.  

        • Tešíme sa z olympijských odznakov
          • Tešíme sa z olympijských odznakov

          • V rámci projektu SOV : Olympijský odznak všestrannosti prišli výsledky a štyria naši žiaci sa mohli tešiť nielen z certifikátu, ktorý získal každý zapojený žiak , ale aj zo samotného olympijského odznaku. Z bronzového sa tešia žiaci Olívia Kovaľová (6.A), Tomáš Bialko (6.A) a Dorotka Hudáková (7.A). O čosi lepšie sa darilo Oliverovi Lukáčovi (6.A), ktorý získal za svoj výkon strieborný odznak všestrannosti. Všetci títo žiaci postupujú do krajského kola, ktoré sa bude konať v apríli v Prešove. Držte im palce aby dôstojne reprezentovali našu školu a umiestnili sa čo najlepšie.

          • Oznam

          • Vážení rodičia!

            Riaditeľstvo školy Vám oznamuje,
            že  od 16.2.2022 (streda) do  17.2.2022 (štvrtok)
            si môžete prevziať 5ks antigénových samotestov
            na domáce použitie v čase 

            od 15,00  hod.– 16,30 hod v 2. pavilóne základnej školy

            (alebo po dohode s triednym učiteľom v iný termín).

            Testy nahlásené k 10.1.2022.