• Hodina Zeme

          • Urobte zmenu vo svojom každodennom živote

             

            Hodina Zeme nie je len o zapojení sa na jednu hodinu v roku. Našej planéte môžete pomôcť vo svojom každodennom živote. Každý z nás ma silu urobiť zmenu a spolu sa naše činy zrátajú a dokážeme veľké veci.

            Stačí zlepšiť niečo úplne jednoduché. Zhasnite za sebou svetlo v miestnosti, v ktorej sa nikto nenachádza,  pokiaľ nemusíte, nechoďte autom,  nasadnite na autobus, bicykel alebo sa prejdite pešo. Separujte odpad, šetrite vodou, …  Je skutočne veľmi veľa spôsobov, ako môžete pomôcť Zemi, stačí si len vybrať. Zmeňme spoločne klimatické zmeny.

             

            Vypnime svetlá v sobotu 25.3.2023 od 20,30-21,30h.

        • Konzultačné hodiny
          • Konzultačné hodiny

          • Vážení rodičia,

            riaditeľstvo ZŠ s MŠ Lemešany Vás pozýva na konzultačné hodiny spojené s voľbami zástupcov rodičov do rady školy, ktoré sa uskutočnia dňa 27.03.2023 v čase od 15:00 - 17:00h. V tomto čase Vám budú k dispozícii všetci učitelia školy. Tešíme sa na Vašu účasť!

        • Zúčastnili sme sa divadelného predstavenia v anglickom jazyku
          • Zúčastnili sme sa divadelného predstavenia v anglickom jazyku

          • Žiaci druhého stupňa sa v utorok 21.3. zúčastnili divadelného predstavenia v anglickom jazyku. Piataci a šiestaci si vypočuli a videli príbeh s názvom „Lazy goat“ – „Lenivá koza“. Rozprávka je o namyslenej a drzej koze. Kozu najskôr zvieratká vyženú z dvora, pretože nechce pracovať. Po úteku do lesa koza obsadí líščí domček a nechce z neho von. Líška kozu nikdy v živote nevidela a myslí si, že je to čert. O pomoc prosí bojazlivého vlka, potom hlúpeho medveďa, ale nikto si s kozou nevie dať rady. Nakoniec kozu vyženie maličký ježko, ktorý sa kozy nebojí a pichliače má ostrejšie než koza rohy.

            Starší žiaci videli predstavenie s názvom „The last wish“ – „ Posledné želanie“. Príbeh LAST WISH je aj napriek pesimisticky znejúcemu názvu humorný. Kráľ mal troch synov. Posledné želanie Pána Kinga totiž pripraví jeho potomkom skutočný oriešok, s ktorým sa každý z nich popasuje podľa svojich schopností.

            Žiakom sa predstavenia páčili a príjemným spestrením bolo aj to, že si mohli vyskúšať ako im ide angličtina, pretože ich herci často zapájali do deja.

        • Medzinárodný deň žien
          • Medzinárodný deň žien

          • Medzinárodný deň žien pripadajúci každoročne na 8. marec, je medzinárodne uznávaný sviatok stanovený OSN k výročiu štrajku 40 000 newyorských krajčírok v roku 1908. Tieto bojovali za zrušenie desaťhodinového pracovného času, proti nízkym mzdám a zlým pracovným podmienkam.“ 

            8. marec je aj dňom, ktorý nám pripomína dôležitosť žien a ich úlohu v našej spoločnosti. Je tiež symbolom vzdania úcty a vďaky všetkým ženám, a preto je dôležité, aby sme na tento sviatok nezabúdali.

            Ženy sú krásne stvorenia, nositeľky života a matky. Sú základným kameňom našich rodín a vnášajú do nich lásku a jedinečnú domácu atmosféru. Preto všetkým ženám patrí veľká vďaka za ich obetavosť, ochotu, láskavosť.

        • Hviezdoslavov Kubín je za nami a ideme ďalej!
          • Hviezdoslavov Kubín je za nami a ideme ďalej!

          • Ak slovenčine ruku podáš,
            ak budeš si ju vážiť, ctiť,
            lepšie si ju isto spoznáš,
            je ľahké tomu uveriť.

            Každý básnik reč vie, pozná,
            od cudzej ju rozozná,
            deti radosť z nej vždy majú,
            v nej a o nej rozprávajú...

            Týmito slovami sa 1.3.2023 otvoril 69. ročník recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín v priestoroch našej školskej knižnice. Na školskom kole sa zúčastnilo celkom 24 recitátorov v kategórii prózy aj poézie. Podali perfektné výkony, čo ocenila nielen porota, ale aj kamaráti a spolužiaci v hľadisku. Porota pre prvý stupeň v zložení p. uč. Hajníková, Kreheľová a Vargová rozhodla, že reprezentovať našu školu na okresnom kole bude Lenka Demeková z 3.A.  V porote pre druhý stupeň rozhodli p. uč. Jarkovská, Kuková a p. uč. Tarasovič, že na okresnom kole bude za našu školu bojovať Michaela Dirdrová 6.A, Vanesa Jílková 8.A a Martin Grinvalský 9.A. Všetci umiestnení recitátori si odniesli hodnotné knižné ceny, pamätný diplom a veríme, že aj nenahraditeľnú skúsenosť a dobrú energiu. Ďakujeme každému, kto sa zúčastnil a držíme palce na konci marca v okresných kolách! 

        • Testovanie T9
          • Testovanie T9

          • Dňa 22.03.2023 (streda) sa uskutoční testovanie žiakov 9. ročníka.

            Žiaci budú testovaní z predmetov matematika, slovenský jazyk a literatúra.

            Testovanie z matematiky prebehne v čase od 8:20 – 9:50 hod. (90 min.)

            Testovanie zo slovenského jazyka a literatúry prebehne v čase od 10.35 – 11:45 hod. (70 min.)

             Všetky informácie o testovaní sú dostupné na stránke www.nucem.sk v časti merania  - Testovanie 9 - DOKUMENTY TESTOVANIE 9 2023.

            https://www2.nucem.sk/sk/merania/narodne-merania/testovanie-9

             

          • Navštívili sme literárnu kaviareň Viola

          • Dňa 28.2.2023 žiaci prvého stupňa navštívili Literárnu kaviareň Viola. Predstavenie s názvom Bájky o Levovi priniesli žiakom zážitok a ponaučenia. Výlet sme zavŕšili občerstvením v legendárnej cukrárni Victoria.

        • Medzinárodný týždeň priateľstva
          • Medzinárodný týždeň priateľstva

          • „Nič nie je v živote také potrebné ako priateľstvo.“ (Aristoteles)

            Posledný februárový týždeň sme si so žiakmi 1. stupňa pripomenuli Medzinárodný týždeň priateľstva. Počas prestávok si žiaci skladali rôzne puzzle, venovali sa logickému skladaniu a spájaniu papierových štvorcov – tangramom, zahrali si pexeso, dokonca vytvorili aj vlastné pexeso, ktoré sme zalaminovali. Na záver týždňa si deti vybrali zaujímavé citáty o priateľstve od autorov z celého sveta. Veríme, že tieto aktivity veľa priateľstiev utužilo, ale zároveň sme podnietili aj vzniku nových priateľstiev.

        • Deň bezpečnejšieho internetu
          • Deň bezpečnejšieho internetu

          • Všetci spoločne bez rozdielu, či sme odborníci, laici alebo učitelia, by sme sa mali snažiť o čo najbezpečnejší online priestor pre naše deti. Internet je v dnešnej dobe miestom čerpania informácií a vzdelávania. O to viac si musíme všímať nástrahy, ktoré mladých ľudí môžu v kyber priestore postretnúť. V dnešnom svete nie sú cudzími pojmami krádeže identity, falošné správy či ukradnuté heslá. Aj preto si každoročne druhý februárový utorok pripomíname „Deň bezpečnejšieho internetu.“

            V rámci tejto udalosti sa žiaci oboznámili s nástrahami na internete prostredníctvom prezentácie a vyskúšali si vytvoriť silné heslá, heslá, ktoré sa nedajú hackermi len tak ľahko „prelomiť“.

        • Svetový deň manželstva a Národný týždeň manželstva
          • Svetový deň manželstva a Národný týždeň manželstva

          • Svetový deň manželstva sa oslavuje každý rok druhú februárovú nedeľu. Svoju lásku si v tento deň pripomínajú všetci, ktorí žijú v manželskom zväzku. Tento rok sviatok manželov vyšiel na 12. februára, a zároveň sa pri tej príležitosti konal aj Národný týždeň manželstva, ktorý trval tento rok od 13. do 19. februára.

            Čo je vlastne jeho hlavným poslaním? Ctiť muža a ženu ako základ rodiny a ako základnú jednotku spoločnosti. Snaží sa poukázať na krásu manželstva, na vernosť, obete a radosti života. Hlása, že manželstvo, hoci sa zdá ako niečo jednoduché, je veľkou výzvou. Uctieva skutočnú lásku.

            Manželstvo má aj dnes obrovský zmysel! Vážme si ľudí, ktorí si dokázali povedať svoje áno, a ktorí vedia byť spolu v dobrom aj v zlom. Manželstvo je krásna výzva!

            Aj týmito slovami sa prihovoril v školskom rozhlase žiakom i učiteľom aj žiak 9. ročníka - Matúš Varga.

            Do aktivít spojených s týmto dňom a týždňom sme sa zapojili aj my na našej škole.

            Žiaci na 2. stupni si mali možnosť pozrieť prezentáciu o manželstve, diskutovať na danú tému, a zamýšľať sa nad manželstvom ako takým aj pomocou pripravených otázok a  úloh.

            Pre žiakov 1. stupňa bol k dispozícii pracovný list, v ktorom mali napísať krstné mená členov svojej rodiny a vymaľovať ich. Uvažovali tiež nad tým, kto tvorí ich základnú a rozšírenú rodinu, a čo pre nich rodina znamená.

            Veríme, že zamýšľanie sa nad hodnotou rodiny ako základnej bunky spoločnosti bolo obohacujúce a inšpirujúce.

        • Biologická olympiáda
          • Biologická olympiáda

          • Dňa 14.2.2023 sa v priestoroch ABC – Cetra voľného času v  Prešove  konalo okresné kolo biologickej olympiády kategórie C. Určené bolo pre žiakov 8. a  9. ročníka základných škôl.  Za našu školu sa zúčastnili žiačky z 8. A -  Terézia Feniková a Vanessa Borisová. Účasti na tomto kole predchádzalo školské kolo, ktorého sa zúčastnilo osem žiakov. Do okresného kola postúpili prví dvaja súťažiaci s najvyšším počtom bodov.

            Okresného kola sa zúčastnilo celkovo 34 žiakov z viacerých škôl v Prešove. Po úvodnom privítaní a oboznámení sa s podmienkami a pravidlami súťaže pozostával samotný priebeh olympiády z riešenia teoretickej časti a praktickej časti. Obe časti trvali 45 minút.

            Žiačky domov odchádzali pozitívne naladené a obohatené o nové poznatky a skúsenosti. 

        • Predvalentínsky turnaj vo vybíjanej
          • Predvalentínsky turnaj vo vybíjanej

          • Dňa 13.2.2023 sa konal predvalentínsky turnaj vo vybíjanej pre 5.A, 6.A, 7.A, 8.A a 9. A. Hralo sa podľa pravidiel vybíjanej. Skvelou a rýchlou hrou si dievčatá proti chlapcom merali svoj um, šikovnosť, taktiku a aj statočne vybíjali súpera. Diváci – spolužiaci vytvárali súťažnú atmosféru počas dvoch hodín. Aktivitou sme si uvedomili dôležitosť pohybu pre naše zdravie a vypestovali súdržnosť kolektívu.

        • Zážitkové stretnutie s neziskovou organizáciou Trojlístok
          • Zážitkové stretnutie s neziskovou organizáciou Trojlístok

          • Žiaci 6.B/C a 7.B/C sa v decembri a januári zúčastnili dvoch zážitkových stretnutí na tému Prevencia drogových a iných závislostí. Tvorivými aktivitami ich sprevádzali členky neziskovej organizácie Trojlístok, ktorá poskytuje pomoc a poradenstvo v danej oblasti. Žiaci počas stretnutí pracovali v skupinách a riešili rôzne úlohy a zadania, počas ktorých získali poznatky o látkovej a nelátkovej závislosti. Veríme, že stretnutie bolo pre žiakov prínosné a taktiež, že Trojlístok, n.o. k nám zavíta aj budúci školský rok.