• Vybrali sme sa za kultúrou

          • V stredu 17. mája sa žiaci 5.A a 6.A zúčastnili výletu do Múzea rusínskej kultúry a taktiež divadelného predstavenia pod názvom : Medovníkový domček.

            Múzeum v súčasnej dobe prezentuje expozíciu s názvom : Dejiny Rusínov na Slovensku. Žiaci si pozreli moderné obrazy a sochy súčasných rusínskych autorov, videli ako Rusíni žili najmä počas 19. a 20.storočia, oboznámili sa so sakrálnou architektúrou a nahliadli aj do života Rusínov, ktorí museli emigrovať do USA.

            Divadelné predstavenie bolo o žiakovi Floriánovi, ktorý poplietol celú rozprávku od bratov Grimmovcov.

            Žiaci si tento deň užili, získali nové informácie a sú obohatení aj o kultúrny zážitok z divadelného predstavenia.               

        • Deň matiek
          • Deň matiek

          • Druhá májová nedeľa už tradične patrí všetkým mamám. Tento rok si Deň matiek pripomenieme v nedeľu 14. mája.

            Deň matiek sa oslavuje na počesť všetkých matiek v snahe vyjadriť vďačnosť za energiu a úsilie, ktoré vynakladajú pri výchove detí. Byť mamou, či už fyzickou alebo duchovnou je najkrajšie povolanie v živote každej ženy. Matka a otec, ktorý privítajú na svete nový život spolupracujú na veľkom diele stvorenia. Toto poslanie je krásne a náročné zároveň. Deň matiek je špeciálny čas povedať našim mamám ako ich máme radi, čo pre nás znamenajú a vyjadriť im našu vďačnosť za všetko, čo pre nás urobili!

            Ďakujeme všetkým mamách za ich lásku a obetavosť a prajeme im, aby boli vždy naplnené dobrom, radosťou, nádejou, a aby vždy prinášali život, život fyzický aj duchovný!

            Krásny deň matiek! 

        • Máme zlatý Olympijský odznak všestrannosti !!!
          • Máme zlatý Olympijský odznak všestrannosti !!!

          • Podobne ako pred rokom, aj tento rok sme sa zapojili do projektu Olympijský odznak všestrannosti (OLOV). Tento športový projekt je realizovaný na základných školách a zameriava sa na podporu všestranného pohybového rozvoja žiakov, o testovanie všeobecnej pohybovej výkonnosti. Tento rok organizátori umožnili súťažiť žiakom a žiačkam 6. - 9. ročníka, čo sme naplno využili. V rámci školských kôl obdŕžal každý žiak certifikát s výsledkami testovania a tí najlepší získali aj účastnícky odznak (zlatý, strieborný, bronzový). Do tejto súťaže bolo zapojených viac ako 392 škôl z celého Slovenska. Z našej školy súťažilo spolu 70 žiakov v rámci hodín TŠV a cenné odznaky všestrannosti sa podarilo získať 7 žiakom. Bronzové odznaky všestrannosti získali za svoje predvedené výkony žiaci: Ema Babilonská (6.A), Ela Babilonská (6.A), Mária Sabolová (6.A), Dorota Hudáková (8.A), Ján Trudič (8.A) a Marek Žec (9.A). Najviac potešil zlatý olympijský odznak všestrannosti, ktorý získala žiačka Sára Hurajová (8.A). Patrí tak medzi 704 žiakov z viac ako 32 tisíc zapojených žiakov, ktorým sa to podarilo, za čo si zaslúži veľkú pochvalu a uznanie. Najlepšie umiestnení žiaci sa prebojovali aj do krajského kola, ktoré by sa malo uskutočniť koncom marca v Prešove.

        • Okresné kolo Olympiády v anglickom jazyku
          • Okresné kolo Olympiády v anglickom jazyku

          • Olympiáda v anglickom jazyku (OAJ) je predmetová súťaž žiakov základných, stredných škôl a príslušných ročníkov šesťročných a osemročných gymnázií. V Slovenskej republike sa organizuje ako jedna z foriem dobrovoľnej záujmovej činnosti žiakov a je neoddeliteľnou súčasťou výchovno-vzdelávacieho procesu na týchto školách. OAJ je postupová súťaž, usporadúva sa každoročne v spolupráci s Celoštátnou odbornou komisiou OAJ. Dňa 19.1.2023 sa konalo okresné kolo v Prešove. Z našej školy sa súťaže zúčastnili 2 žiačky v dvoch kategóriách –  kategória 1A : Ela Babilonská 6.A a kategória 1B Vanesa Jílková 8.A. Obidve žiačky mali vynikajúce výsledky a stali sa úspešnými riešiteľkami vo svojej kategórii. Žiačkam blahoželáme k vynikajúcemu úspechu a veríme, že získali nové skúsenosti a vedomosti. 

          • Deň komplimentov

          • Deň 24. január -  a od roku 1998 je 24. január každoročne Dňom komplimentov.

            Deň komplimentov vznikol z iniciatívy dvoch Američaniek - Kathy Chamberlin a Debby Hoffman.

            Prečo takýto deň vôbec vznikol? Poďme sa chvíľu nad tým zamyslieť...

            Hovorí sa, že ľudské slovo má veľkú silu. Slovom možno človeka povzbudiť, ale tiež aj zraniť. Slovo môže láskavo pohladiť, ale aj bolestivo ublížiť. Ľudia mávajú sklon neprikladať slovu až taký veľký význam, pretože je to koniec koncov „len slovo“, a so slovami často zaobchádzame veľmi ľahkovážne. Ak teda na niečo myslíte, alebo práve niečo hovoríte, spomeňte si, akú veľkú moc majú vaše myšlienky a slová.

            Teraz sa však vráťme od slov ku komplimentom. Čo to vlastne je ten kompliment?

            Múdra kniha hovorí, že: „Kompliment je dobromyseľné a priateľské vyjadrenie sa k inej osobe, ktorým ten, kto kompliment vyjadruje, vyzdvihuje niečo, čo sa mu na danej osobe obzvlášť páči alebo čo na nej pozitívne oceňuje. Môže pritom ísť o osobné vlastnosti, výkony, alebo vonkajšie znaky.“

            Milí priatelia. Na okamih sa zamyslite. Kedy Vám naposledy niekto ÚPRIMNE A ZO SRDCA povedal niečo pekné, že ste sa cítili po hrejivých a oceňujúcich slovách šťastne a dobre?

            Preto teda... Rozdávajme srdečné slová, hovorme ľuďom úprimné komplimenty. Nie iba dnes, v Deň komplimentov, ale každý deň! Vyvoláte tým poďakovanie i úsmev na tvári toho druhého a zároveň je to nástroj, ktorým môžete v ľuďoch hľadať tie najlepšie vlastnosti. Používajte ho preto čo najčastejšie. Lebo len úsmev dokáže spájať ľudí. Nepotrebujeme hľadať dôvody na úsmev a milé slová. Potrebujeme ich len rozdávať a zohrievať srdiečka ostatných ľudí, a tým robiť šťastnejší  okolitý svet, aj ten náš...

            Kto sa usmieva a je vľúdny, stáva sa slnkom, pretože tým dáva svetlo i teplo.

            Láskaví ľudia môžu zmeniť svet!

            Nezabudnite preto aj dnes, na Deň komplimentov, obdariť svojich blízkych milými slovami, ktoré ich dozaista potešia. Taktiež nezabudnite okrem priateľov aj na svojich učiteľov – určite vás ich radostný úsmev poteší.

            A na záver je tu malá motivácia, zopár milých komplimentov.

            Napríklad:

            Cením si na Tebe, že milá, láskavá a veľmi ochotná...

            Páči sa mi na Tebe, že svojím úsmevom rozdávaš radosť okolo seba.

            Oceňujem na Tebe, že dokážeš inému pomôcť...

            Tak do toho, nehanbite sa... a neváhajte rozdávať okolo seba vľúdne slová...

            Nech vás dnešný Deň komplimentov obohatí na duši!

          • Vianočné vystúpenie žiakov 1.B, 2.B a 4.B

          • A mi Vam vinčujeme, na tote svate šviatki i na ten novy rok,

            žebi sce maľi ščešľivi krok,

            do roboti zdravička, na stol švežeho chľebička,

            do šerca radosci, do duši milosci.

            Pokoj svati naj u Vas prebiva

            a laska naj vo vašim dome pribitek ma!

          • Výstava Heydrichiáda  a Návrat lidických deti

          • Dňa 16.12. 2022 sa žiaci deviateho ročníka zúčastnili výstavy s názvom Heydrichiáda  a Návrat lidických detí, ktorú organizovala ZŠ Petrovany. Žiakom ich rovesníci , ktorí boli sprievodcami výstavy ,priblížili zlomové body o nacistickom pátraní po atentáte na zastupujúceho ríšskeho protektora v Protektoráte Čechy a Morava Reinharda  Heydricha. Druhá časť výstavy opisovala smutné príbehy lidických detí, ktoré po atentáte museli opustiť svoje domovy a po vojne sa ich vrátilo do Československa len sedemnásť.

            Takéto smutné a nepochopiteľné udalosti majú byť pre nás varovným prstom , aby sme sa vyvarovali opakovaniu dejinných udalosti a poučili sa z chýb našich predkov.

          • Lemešanko je opäť tu!

          •  

            Predvianočné obdobie je pravidelne aj obdobím, kedy vychádza náš školský časopis. Nájdete ho v menu v kategórii Časopis Lemešanko pod aktuálnym školským rokom. Pohodlne si ho môžete prelistovať online, ukázať rodičom, známym a pochváliť sa, čo všetko ste za pár mesiacov v škole už stihli. Ak by ste mali záujem o tlačenú podobu nájdete ju k nahliadnu v knižnici alebo u pani učiteľky Kukovej. Veríme, že aj prostredníctvom časopisu sa dianie v našej škole dostane bližšie k vám a budete sa z nového čísla Lemešanka tešiť spolu s nami.

          • Mikuláš

          •             Tak ako aj po iné roky, aj tento rok medzi nás zavítal Mikuláš. V utorok 6.decembra v spoločnosti  anjelov  a čertov nám všetkým Mikuláš prišiel rozdať dobrú náladu, ale aj trošku uhlíkov. Šikovné deti pochválil a pohrozil tým, ktorí neposlúchajú. No napokon všetkých potešil sladkým balíčkom.  Ďakujeme Mikuláš a o rok ťa čakáme zas.

             

        • Anglická olympiáda
          • Anglická olympiáda

          • Cudzie jazyky sú neodmysliteľnou súčasťou vzdelávacieho systému na našich školách. Poskytujú žiakom vedomosti, ktoré im umožnia rozširovať svoje obzory a vedomostne rásť aj v budúcnosti pri ďalšom štúdiu, či v práci. Jedným z dominantných cudzích jazykov je angličtina.

            Dňa 18.11. 2022 sa na našej škole organizovalo školské kolo Anglickej Olympiády. Súťažilo sa v dvoch kategóriách: 1A – štvrtý, piaty, šiesty a siedmy ročník  a v kategórií 1B – ôsmy ročník. Obsah olympiády tvorila písomná a ústna časť. Cieľom písomnej časti bolo preveriť jazykové schopnosti, v ústnej časti sa hodnotila komunikatívna zručnosť a plynulosť vyjadrovania sa v anglickom jazyku. Olympiády sa zúčastnilo 21 žiakov a z každej kategórie máme žiaka, ktorý postupuje na okresné kolo. Všetkým súťažiacim ďakujeme, že sa zúčastnili anglickej olympiády a víťazom blahoželáme a prajeme veľa úspechov pri reprezentácii našej školy na Okresnom kole, ktoré sa uskutoční v januári 2023.

        • Pasovačka prvákov
          • Pasovačka prvákov

          • JA PRVÁK, PRVÁČKA SĽUBUJEM VÁM, ŽE NA HODINÁCH NA VŠETKO POZOR DÁM.  DO ŠKOLY PRIPRAVÍM SA RIADNE, DESIATU ZJEM KAŽDOPÁDNE...

            Tieto slová zneli 2. decembra 2022 z 1. A  triedy. To usilovné prvácke včielky sľubovali, že si titul prvák - prváčka zaslúžia. Za pomoci starších žiačok oslobodili od bacila Polepetka krajiny „Čítankovo, Počtárikovo, Športovkovo a Šikovníkovo.“ Po splnení úloh, ktoré pre nich boli pripravené v týchto rozprávkových krajinách a po zložení prváckeho sľubu, boli slávnostne pasovaní pani riaditeľkou za ozajstných prvákov. Na záver pasovačky  zaspievali „prvácku“ hymnu a každý žiačik dostal za svoju šikovnosť pamätný list a sladkú  odmenu. Srdečne blahoželáme.

        • Oznam-konzultačné hodiny
          • Oznam-konzultačné hodiny

          • Vážení rodičia,

            riaditeľstvo ZŠ s MŠ Lemešany Vás pozýva na konzultačné hodiny, ktoré sa uskutočnia dňa 5.12.2022 v čase

            od 15:00 - 17:00h. V tomto čase Vám budú k dispozícii všetci učitelia školy. Tešíme sa na Vašu účasť!