• Biela pastelka
          • Biela pastelka

          • Milí žiaci a rodičia,  

            V piatok 22.9. 2023 vyráža Biela pastelka so svojimi dobrovoľníkmi do ulíc slovenských miest a obcí. Aj naša škola sa zapojí do tejto celoslovenskej zbierky , ktorej cieľom je upozorniť na problematiku ľudí so zrakovým postihnutím a pomôcť im žiť čo najkvalitnejší a samostatný život.
            Po celom Slovensku bude mať verejná zbierka svoje zbierkové tímy. Všetci, ktorým nie je osud nevidiacich a slabozrakých ľahostajný, získajú za dobrovoľný príspevok do pokladničky spinku v tvare pastelky alebo symbolickú pastelku, ktorou pomyselne nakreslia ďalší pekný príbeh pre niekoho, kto to potrebuje. Pri každej zbierke sa zväčša pýtame KAM idú naše peniaze. V prípade Bielej pastelky si môžete byť istí, že peniaze budú kvalitne využité. Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska vďaka nim môže pomáhať výučbou čítania a písania Braillovho písma, učiť nevidiacich samostatne sa pohybovať v uliciach pomocou bielej palice. Ani práca na počítači či ovládanie dotykového telefónu dnes nie je pre nevidiacich problémom a pod odborným vedením ho poľahky zvládnu. Naučia sa tiež samostatne fungovať v domácnosti – zvládnu varenie, pranie i žehlenie. Aj vďaka vám sa mnohým ľuďom otvorí nová kapitola samostatného a radostnejšieho života... Ďakujeme!

          • Európsky týždeň mobility

          • Aj tento školský rok sa naša škola zapojila do Európskeho týždňa mobility.

            Európsky týždeň mobility je hlavnou informačnou kampaňou Európskej komisie na zvyšovanie povedomia o udržateľnej mestskej mobilite. Podporuje zmenu správania v prospech aktívnej mobility, verejnej dopravy a iných čistých a inteligentných dopravných riešení. Kampaň prebieha každoročne od 16. do 22. septembra.

            Vo štvrtok, 21.septembra, prišlo 80 žiakov do školy na bicykli a počas piatej vyučovacej hodiny si vyskúšali jazdu v teréne. Cyklotúre predchádzala teoretická príprava v podobe dopravnej výchovy. Následne si žiaci nasadili prilby a nasadli na bicykle. Prvý stupeň absolvoval päť okruhov v areáli školy. Druhý stupeň zdolal prevýšenie cestou na Dva duby. Cyklotúra bola náročná, prekážkou bolo blato a ťažký terén. Žiaci bez bicykla sa zúčastnili vychádzky po Lemešanoch zameranej na dodržiavanie pravidiel cestnej premávky.

          • Slávnostné otvorenie školského roka 2023/2024

          • Riaditeľstvo ZŠ s MŠ Lemešany oznamuje všetkým žiakom a rodičom, že slávnostné otvorenie školského roka 2023/2024 sa uskutoční dňa 04. septembra 2023 s nasledovným programom:

            8.00 - sv. omša;

            9.00 - slávnostné otvorenie školského roka v telocvični školy a stretnutie s triednym učiteľom v triede.

            Po ukončení idú žiaci domov. 

            Školský klub detí a školská jedáleň budú v prevádzke od 05.09.2023.

            Tešíme sa na Vás!

        • Slávnostné ukončenie školského roka 2022/2023
          • Slávnostné ukončenie školského roka 2022/2023

          • 30.6.2023 sa všetci žiaci aj učitelia dočkali dňa, ku ktorému ich celoročné úsilie smerovalo. O 8;00 sa pri príležitosti ukončenia školského roka konala sv. omša a následne sa žiaci a učitelia presunuli do telocvične školy, kde ich čakal krátky program. Slávnostné ukončenie školského roka otvorili mažoretky a následne Adamko Vereb básničkou, na ktorú naviazali dievčatá z 5.A a 6.A ich ľudovým pásmom. Slová vďaky nám venovala aj pani riaditeľka v rámci svojho príhovoru, po ktorom sa lúčili naši deviataci – vtipným videom a príhovorom, poďakovali vedeniu a učiteľom a po záverečných slovách od Vanesy Jílkovej a ocenení najlepších žiakov školy pamätnými predmetmi, knihami a cenami sme sa všetci pobrali do tried, kde triedni učitelia rozdali vysvedčenia a popriali žiakom krásne prázdniny.

          • Ukončenie školského roka 2022/2023

          • Organizácia posledného dňa školského roka 2022/2023

            8:00     svätá omša

            9:00     príchod žiakov do školy – areál školy

            9:15     záverečný program v telocvični školy

            10:00   odovzdávanie vysvedčení v triedach

            10:30   odchod žiakov domov

             

            Činnosť školského klubu detí / ŠKD / a vydávanie obedov v školskej jedálni v tento deň nebudú realizované.

        • Podaj ďalej
          • Podaj ďalej

          • Aj naša škola sa rozhodla pomáhať iným. Z vyzbieraných zálohovaných obalov, ktoré mohli žiaci počas školského roka priniesť boli následne získané finančné prostriedky. Tie boli dňa 27.6.2023 použité na nákup základných potravín a drogérie. Žiaci 9. A triedy ich spoločne  zaniesli občianskemu združeniu  Podaj ďalej.  Ide o neziskovú organizáciu , ktorá  pomáha sociálne slabším rodinám a ľudom v núdzi.  Ďakujeme všetkým, ktorí sa do tejto zbierky akokoľvek zapojili,  podporili dobrú vec a prispeli tak k zlepšeniu situácie mnohým ľuďom.

          • Didaktické hry v prírode

          • Dňa 26.6.2023 žiaci tried I. stupňa absolvovali didaktické hry v prírode spojené s turistickou vychádzkou do miestneho lesa. Plánovaný časový aj obsahový harmonogram bol dodržaný. Počas vychádzky sme sa priebežne venovali pozorovaniu prírodných spoločenstiev, okolitej krajiny. Po príchode na určené miesto nasledovala prestávka na regeneráciu, občerstvenie, pitný režim. Ďalšie činnosti prebiehali podľa plánu.

          • Prednáška o holokauste

          • V závere školského roka sa starší žiaci zúčastnili  prednášky o holokauste. Na toto smutné obdobie nielen v dejinách ľudstva, ale aj v dejinách Slovenska by sa nemalo zabúdať.  Preto si ho pripomíname každý rok 27. januára.

            Holokaustom sa označuje systematické, štátom vykonávané prenasledovanie a hromadné vyvražďovanie etnických, náboženských, či politických skupín počas druhej svetovej vojny, vykonávané nacistickým Nemeckom a jeho spojencami. Vo vzťahu k vyvražďovaniu Židov sa používa tiež hebrejský termín šoa (v preklade zničenie, záhuba).

            Žiaci sa prostredníctvom prednášky mohli dozvedieť , čo znamenajú pojmy holokaust, antisemitizmus, antisionizmus,...Taktiež o  riešení židovskej otázky, vzniku koncentračných táboroch aj na Slovensku . Prednáška bola obohatená aj svedectvami ľudí, ktorí prežili koncentračný tábor . V závere žiaci mohli diskutovať o tejto vážnej téme, ktorá je aktuálna aj v 21. storočí.

        • Školský časopis
          • Školský časopis

          • A som tu zas! Nové číslo školského časopisu Lemešanko si môžete už teraz pozrieť online pod záložkou Lemešanko. Kto by si chcel prelistovať tlačenú verziu, nájde ju v knižnici školy. Veríme, že sa Vám bude páčiť a poskytne Vám informácie o tom, čo sme za posledný polrok zažili. 

        • Deň otcov
          • Deň otcov

          • Na Slovensku sme si Deň otcov pripomenuli tretiu júnovú nedeľu. Je to medzinárodný sviatok, ktorý oslavuje otcovstvo a vzťah otca k dieťaťu. Zároveň pripomína aj to, akú dôležitú funkciu plnia otcovia vo výchove detí,      a zdôrazňuje úlohu otcov v spoločnosti. Rovnako ako matka by sa mal aj otec starať o svoje deti, naučiť ich všetkému potrebnému, tráviť s nimi čas, byť pre nich oporou a podporiť ich v dôležitých momentoch ich života.

            Pre deti bývajú otcovia vzorom, ale aj autoritou, ku ktorej počas dospievania často vzhliadajú. Tiež sa ale môže jednať o parťáka, ktorý im ukáže, ako si poradiť s problémami a podeliť sa o svoje radosti, vyrazí s nimi za dobrodružstvom a bude ich pozorne a trpezlivo počúvať.  Deň otcov je čas, kedy môžete svojmu ockovi, oteckovi, či ocovi poďakovať za všetko, čo pre vás robí, a vyjadriť mu svoju lásku a úctu. Veríme, že ste tak už urobili v minulú nedeľu, a ak nie, stále je čas to urobiť.