• Svetový deň vody

          • Dňa 22. marca si už 31 rokov pripomíname svetový deň vody.

            SVETOVÝ DEŇ VODY bol vyhlásený v roku 1992 Organizáciou spojených národov.

            Jeho cieľom je upriamiť pozornosť svetovej verejnosti na vodu, ktorá je pre život na Zemi nenahraditeľná a ovplyvňuje všetky sféry života.

            Tohtoročná téma s názvom URÝCHLENÁ ZMENA upriamuje pozornosť na vyriešenie krízy nedostatku vody a osvety v oblasti hygieny.

            Počas tohto dňa sa učitelia a žiaci obliekli „do modra“ a odfotili sa na plošine školy ako kvapka vody. Žiaci na hodinách a v ŠKD využili kreativitu - vytvárali plagáty, kreslili kvapky a pojmové mapy, vymýšľali etikety na fľaše. Taktiež sa dozvedeli veľa zaujímavých informácii o vode prostredníctvom prezentácií a videí. Svoje vedomosti si overili v krátkom kvíze. Žiaci sa poobede prešli k prameňu pitnej vody vyvierajúcemu v lese, kde si nabrali vodu do fliaš.

          • Hodina Zeme

          • Urobte zmenu vo svojom každodennom živote

             

            Hodina Zeme nie je len o zapojení sa na jednu hodinu v roku. Našej planéte môžete pomôcť vo svojom každodennom živote. Každý z nás ma silu urobiť zmenu a spolu sa naše činy zrátajú a dokážeme veľké veci.

            Stačí zlepšiť niečo úplne jednoduché. Zhasnite za sebou svetlo v miestnosti, v ktorej sa nikto nenachádza,  pokiaľ nemusíte, nechoďte autom,  nasadnite na autobus, bicykel alebo sa prejdite pešo. Separujte odpad, šetrite vodou, …  Je skutočne veľmi veľa spôsobov, ako môžete pomôcť Zemi, stačí si len vybrať. Zmeňme spoločne klimatické zmeny.

             

            Vypnime svetlá v sobotu 25.3.2023 od 20,30-21,30h.

        • Konzultačné hodiny
          • Konzultačné hodiny

          • Vážení rodičia,

            riaditeľstvo ZŠ s MŠ Lemešany Vás pozýva na konzultačné hodiny spojené s voľbami zástupcov rodičov do rady školy, ktoré sa uskutočnia dňa 27.03.2023 v čase od 15:00 - 17:00h. V tomto čase Vám budú k dispozícii všetci učitelia školy. Tešíme sa na Vašu účasť!

        • Zúčastnili sme sa divadelného predstavenia v anglickom jazyku
          • Zúčastnili sme sa divadelného predstavenia v anglickom jazyku

          • Žiaci druhého stupňa sa v utorok 21.3. zúčastnili divadelného predstavenia v anglickom jazyku. Piataci a šiestaci si vypočuli a videli príbeh s názvom „Lazy goat“ – „Lenivá koza“. Rozprávka je o namyslenej a drzej koze. Kozu najskôr zvieratká vyženú z dvora, pretože nechce pracovať. Po úteku do lesa koza obsadí líščí domček a nechce z neho von. Líška kozu nikdy v živote nevidela a myslí si, že je to čert. O pomoc prosí bojazlivého vlka, potom hlúpeho medveďa, ale nikto si s kozou nevie dať rady. Nakoniec kozu vyženie maličký ježko, ktorý sa kozy nebojí a pichliače má ostrejšie než koza rohy.

            Starší žiaci videli predstavenie s názvom „The last wish“ – „ Posledné želanie“. Príbeh LAST WISH je aj napriek pesimisticky znejúcemu názvu humorný. Kráľ mal troch synov. Posledné želanie Pána Kinga totiž pripraví jeho potomkom skutočný oriešok, s ktorým sa každý z nich popasuje podľa svojich schopností.

            Žiakom sa predstavenia páčili a príjemným spestrením bolo aj to, že si mohli vyskúšať ako im ide angličtina, pretože ich herci často zapájali do deja.

        • Medzinárodný deň žien
          • Medzinárodný deň žien

          • Medzinárodný deň žien pripadajúci každoročne na 8. marec, je medzinárodne uznávaný sviatok stanovený OSN k výročiu štrajku 40 000 newyorských krajčírok v roku 1908. Tieto bojovali za zrušenie desaťhodinového pracovného času, proti nízkym mzdám a zlým pracovným podmienkam.“ 

            8. marec je aj dňom, ktorý nám pripomína dôležitosť žien a ich úlohu v našej spoločnosti. Je tiež symbolom vzdania úcty a vďaky všetkým ženám, a preto je dôležité, aby sme na tento sviatok nezabúdali.

            Ženy sú krásne stvorenia, nositeľky života a matky. Sú základným kameňom našich rodín a vnášajú do nich lásku a jedinečnú domácu atmosféru. Preto všetkým ženám patrí veľká vďaka za ich obetavosť, ochotu, láskavosť.

        • Hviezdoslavov Kubín je za nami a ideme ďalej!
          • Hviezdoslavov Kubín je za nami a ideme ďalej!

          • Ak slovenčine ruku podáš,
            ak budeš si ju vážiť, ctiť,
            lepšie si ju isto spoznáš,
            je ľahké tomu uveriť.

            Každý básnik reč vie, pozná,
            od cudzej ju rozozná,
            deti radosť z nej vždy majú,
            v nej a o nej rozprávajú...

            Týmito slovami sa 1.3.2023 otvoril 69. ročník recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín v priestoroch našej školskej knižnice. Na školskom kole sa zúčastnilo celkom 24 recitátorov v kategórii prózy aj poézie. Podali perfektné výkony, čo ocenila nielen porota, ale aj kamaráti a spolužiaci v hľadisku. Porota pre prvý stupeň v zložení p. uč. Hajníková, Kreheľová a Vargová rozhodla, že reprezentovať našu školu na okresnom kole bude Lenka Demeková z 3.A.  V porote pre druhý stupeň rozhodli p. uč. Jarkovská, Kuková a p. uč. Tarasovič, že na okresnom kole bude za našu školu bojovať Michaela Dirdrová 6.A, Vanesa Jílková 8.A a Martin Grinvalský 9.A. Všetci umiestnení recitátori si odniesli hodnotné knižné ceny, pamätný diplom a veríme, že aj nenahraditeľnú skúsenosť a dobrú energiu. Ďakujeme každému, kto sa zúčastnil a držíme palce na konci marca v okresných kolách!