• Na sv. Valentína
          • Na sv. Valentína

          • Existuje veľa príbehov o tom, ako vznikol deň svätého Valentína. Svätý Valentín bol kňaz, ktorý aj napriek zákazu cisára oddával zamilované páry a za to bol odsúdený na smrť. Hovorí sa, že keď bol uväznený, napísal list svojej láske s nápisom – „from your Valentine“. Tak vznikli  milostné dopisy o láske podľa svätého Valentína. Išlo o človeka, ktorý bojoval za lásku. Veril, že  má zmysel a robí z nás lepších ľudí.   Lásku by sme si mali prejavovať každý deň.

            Aj na našej škole si žiaci vytvárali valentínske pozdravy , ktoré adresovali svojmu kamarátovi, kamarátke, pani učiteľke… Do valentínky napísali svojmu kamarátovi niečo milé, veselé, povzbudivé a niektorí pridali aj malý darček. Napísané prianie vhodili do pripravenej valentínskej vyzdobenej krabičky.

            Na konci vyučovania  pozdravy rozdali naši valentínski poštári . Veríme , že valentínky potešili srdiečka každého žiaka. Aj my učitelia ďakujeme všetkým deťom za srdečné  priania, ktoré sme od  Vás dostali. Veď podarovať niekomu milé slovo a úsmev je pre nás všetkých viac ako iné dary.

        • Valentín športovo
          • Valentín športovo

          • Opäť po roku si na Valentína naši najstarší, žiaci 8. a 9. ročníka zmerali sily v stolnom futbale o pohár učiteľa TŠV. Valentínsky turnaj, ktorého podmienkou bolo, aby sa hralo v pároch chlapec – dievča, sa realizoval počas prestávok a zúčastnilo sa ho 6 tímov. S propozíciami turnaja a rozlosovaním do skupín sa žiaci oboznámili deň vopred. Zápasy sa niesli v športovom duchu, v super atmosfére, o výsledku rozhodovala niekedy aj maličká nepozornosť. Nechýbal ani exhibičný zápas víťaza s tímom učiteľov. Sladkú odmenu získali všetci účastníci turnaja. Celkovým víťazom sa stalo družstvo „NIJAK“ z triedy 9.A v zložení Nikolka Pavľáková a Šimon Repko. Víťazom gratulujeme.   

          • Držali sme ľudskú lebku!

          • V štvrtok 8.2. sa na našej škole uskutočnila vzdelávacia prednáška z antropológie - veda o človeku. Informácie o práci antropológov nám odprezentovali RNDr. Gaľová Jana, PhD. a  doc. RNDr. Petrejčíková Eva, PhD, ktoré pôsobia na FHPV Prešovskej univerzity. Doniesli nám aj ľudské lebky, detskú lebku, prierezy kostí, najdlhšiu kosť a najmenšie kostičky ľudského tela a obohatili nás o množstvo informácii z oblasti biológie, dejepisu, ale aj geografie. V mene celého druhého stupňa ďakujeme za spoluprácu.

          • Deň bláznivých účesov

          • V utorok, 6. februára, sa na našej škole uskutočnil Deň bláznivých účesov

            Kreativite sa medze nekládli a žiaci prišli s netradičnými účesmi – vlasovými pavúkmi,  štipcami a balónmi vo vlasoch, bárbi kreáciou, parochňami, drdolmi a rôznymi vrkočmi...Zapojili sa aj niektorí učitelia.

            Najoriginálnejšie účesy boli odmenené vlasovými doplnkami. Veríme, že sa žiaci zabavili a o rok budú ešte kreatívnejší.

             

             

        • Anglická olympiáda
          • Anglická olympiáda

          • Dňa 17.1.2024 sa konalo okresné kolo anglickej olympiády, ktoré sa už tradične koná na ZŠ Bajkalská 29 v Prešove. Okresné kolo olympiády pozostávalo z písomnej a ústnej časti. Písomná časť bola zameraná na počúvanie s porozumením, slovnú zásobu, gramatiku a čítanie s porozumením. Ústna časť pozostávala z dialógu a z opisu obrázka – samostatný ústny prejav, kde sa hlavný dôraz kládol na schopnosť vyjadrovania sa, bohatosť slovnej zásoby, správnu gramatiku a pohotovosť reagovať na zadané otázky. Olympiády sa zúčastnili aj žiačky z našej školy. Súťažili v dvoch kategóriách: 1A – Karolína Nováková 7.A, 1B- Terézia Feníková 9.A. Obe žiačky sa stali úspešnými riešiteľkami, keď skončili na 11. a 9.mieste zo 60 súťažiacich. Našim žiačkam blahoželáme ku krásnemu umiestneniu a prajeme veľa ďalších úspechov.

        • Vianočná akadémia
          • Vianočná akadémia

          • Tichá noc, svätá noc, všetko spí, všetko sní...

            V našej škole dnes zneli slová piesne, ktorú pozná celý svet. Vždy v tomto období sa tešíme na vianočnú akadémiu, ktorá nás naladí na najkrajšie sviatky. Aj v tomto roku si jednotlivé triedy pripravili vystúpenia pre svojich spolužiakov a učiteľov. Zazneli vianočné koledy, piesne, básničky, niektorí si dokonca aj zatancovali. Pozreli sme si najznámejší vianočný príbeh, ktorý vždy rozohreje všetky srdiečka. Hodinka, ktorú sme všetci spolu strávili na tejto slávnosti, bola plná radosti a úsmevov, presne tak, ako to v tomto období má byť. Zasa sme sa presvedčili, akých máme šikovných žiakov a čo všetko dokážu. Na záver sme všetci dostali malé darčeky v podobe chutných a vyzdobených medovníkov. Ďakujeme všetkým, ktorí sa podieľali na príprave tejto slávnosti, aj takto naplnili nádherný odkaz vianočných sviatkov – rozdávať lásku a radosť okolo seba. Všetkým želáme pokojné a krásne Vianoce.

          • Vianočná besiedka - ŠKD 1

          • Vianočný čas je tu opäť, a s ním aj rôzne vianočné besiedky, vystúpenia, akadémie, večierky, posedenia. Takéto jedno posedenie sa uskutočnilo aj 12.12.2023 v telocvični našej školy. Zorganizovali ho deti z ŠKD 1. oddelenie a z krúžku Mažoretky,  spolu s p. vychovávateľkou. Pripravili spolu vianočný program pre svojich rodičov. Prekvapením posedenia bola návšteva hudobnej skupiny Basawell z Prešova, ktorá zároveň doprevádzala Mažoretky pri vystúpení. Po ukončení programu nasledoval samotný koncert skupiny spojený so zábavou a tancom. Bol to úžasný zážitok vidieť usmievajúce, šťastné , veselé deti a ich rodičov. Samozrejme, že nechýbali ani vianočné dobroty, punč, koláčiky, perníky, oblátky s medom. Vianočná atmosféra, taká ako má byť. Poďakovanie patrí sponzorovi, deťom a rodičom.

            Prajeme krásne , pokojné vianočné sviatky.

        • Pasovačka prvákov
          • Pasovačka prvákov

          • Konečne prišiel ten dlho očakávaný deň, kedy sa prváci stali hlavnými hrdinami – členmi našej školy – PRVÁKMI. Nič nebolo zadarmo. Žiaci v pripravených aktivitách museli ukázať svoju vedomosť, šikovnosť, ale aj to či dokážu spolupracovať. Každý z nich dostal medailu, pasovací dekrét a za splnenú úlohu získal odmenu. Za prítomnosti pani riaditeľky zložili „sľub prváka“ na najkrajšiu knihu – šlabikár. Náš prvácky sľub sme dozdobili rúčkou každého prváčika a vystavili si ho v triede, nech nám pripomína tento významný deň.

            Naši milí prváci, želáme Vám, aby sa Vaše túžby splnili, aby ste sa v škole cítili dobre, aby ste okrem vedomostí zažili aj kopec radosti a spokojnosti.

          • Náboj Junior - matematicko – fyzikálna súťaž


          • Dňa 24.11.2023 sa v priestoroch Gymnázia J. A. Raymana v Prešove konala medzinárodná
            matematicko – fyzikálna súťaž s názvom Náboj Junior, ktorá súčasne prebiehala vo
            viacerých Európsky mestách. Určená bola pre žiakov 8. a  9. ročníka základných škôl. Za
            našu školu sa zúčastnili žiaci 9. A  triedy a to Dorota Hudáková, Samuel Nemčík, Vanesa
            Jílková a Terézia Feníková. V náročnej a veľmi silnej konkurencií 22 tímov sa nám podarilo
            umiestniť na peknom 8. mieste. Tento úspech závisel nielen na schopnostiach jednotlivých
            členov tímu , ale tiež na tom, ako efektívne dokázali spolupracovať. Okrem rozvíjania
            predstavivosti a logického myslenia bolo cieľom ukázať žiakom krásu matematiky a fyziky.
            Domov všetci odchádzali pozitívne naladení, obohatení o nové poznatky a skúsenosti.
            Deviatakom gratulujeme, a ďakujeme za reprezentáciu našej školy.